Z botanického hlediska patří švestky do rodu slivoní a ty jsou jedním z nejstarších druhů ovocných stromů vůbec.
Švestky se jedli už v mladší době kamenné, ještě to ale nebyly dnešní dužinaté, šťavnaté a sladké plody, ale jejich plané formy.
První zmínka o švestkách pochází ze 4. století před naším letopočtem ze starověkého Řecka. Do celé Evropy se pak rozšířily kolem roku 100 před naším letopočtem. Velký význam měly švestky v balkánských zemích, v první polovině 19. století se jich již pěstovalo kolem 200 odrůd. Většina z nich se přizpůsobila i méně úrodným půdám a drsnějším podnebním podmínkám.
Švestky dělíme na dvě skupiny pravé švestky a pološvestky. Pološvestky nemají dnes v komerčním ovocnářství velký význam. Mají velmi měkkou dužinu a špatně se oddělují od pecky. Mají kulatější plody a šťavnatou žlutou, až nazelenalou dužinu, při pečení nebo vaření se ale často rozpadají. Nejvhodnější jsou pro použití na marmelády a kompoty a sušení.
Švestky pravé jsou na rozdíl od pološvestek protáhlého tvaru, většinou modré nebo tmavofialové barvy a většinou silně ojíněné. Pravé švestky mají pevnou dužinu bělavé, až nazelenalé barvy a velmi dobře se oddělují od pecek.
Plody by se měly nechávat co nejdéle zrát na stromech, brzká sklizeň následně neuspokojuje konzumenty svými chuťovými vlastnostmi.
Největšími producenty švestek jsou Německo, Itálie, Maďarsko a Francie. Česká republika se na celkové produkci podílí zhruba 6%. Spotřeba švestek u nás v poslední době stoupá, je tomu také vzhledem k tomu, že švestky obsahují celou řadu důležitých minerálů a stopových prvků, jako například zinek, draslík a vápník, provitamin A, vitamin C dokonce v 10mg na 100g a také hodně vitaminu skupiny B.
Švestky posilují nervovou soustavu, pomáhají odbourávat stres, podporují trávení a to zejména ve své sušené podobě.
Ovoce

Sušené švestky

Sklidili jste už švestky? Ať už vlastní nebo od souseda, švestky, stejně jako jiné ovoce, chutnají nejlépe čerstvé. Sušené jsou také výživné a velice chutné.
Ovoce

Švestkový Rollup se skořicí

Hlavním znakem této dobroty je: ne příliš sladké, super voňavé a lahodně žvýkací. Jádrové ovoce vám opravdu dodá úžasnou kyselou chuť, kterou já osobně miluji. Zde ale můžete použít téměř...

Kniha receptů

U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.

Sociální sítě

Vedle tohoto webu sušímedoma.cz se se mnou můžete spojit i prostřdnictvím sociálních sítí, aktuálně na Facebooku, Instagramu a YouTube.
Zelenina

Nakládaná sušená rajčata v oleji

Tak se hlásím po odmlce po krááásné dovolené s dalším receptem. Protože nám dozrálo hodně rajčat, některá jsem nasušila a naložila do oleje.