Ovoce
Sušené švestky
Sklidili jste už švestky? Ať už vlastní nebo od souseda, švestky, stejně jako jiné ovoce, chutnají nejlépe čerstvé. Sušené jsou také výživné a velice chutné.
20 min.
10-24 hod.
50-60 °C
1 síto 1000
Alena

Ovoce
Sušené švestky
Sklidili jste už švestky? Ať už vlastní nebo od souseda, švestky, stejně jako jiné ovoce, chutnají nejlépe čerstvé. Sušené jsou také výživné a velice chutné.
20 min.
10-24 hod.
50-60 °C
1 síto 1000
Sušení švestek je podobně náročné jako sušení meruněk. Vždy vybíráme na sušení švestky hodně zralé. Nebo takové, které jsou u stopky scvrklé.
Švestky mají pevnou slupku s voskovým povlakem, přes který se voda špatně odpařuje a sušení pak trvá déle. Sušení švestek není nic náročného, stačí pečlivost a trpělivost, protože je budeme sušit ve dvou fázích.
Sušené švestky jsou všestrannou kuchyňskou přísadou, kterou lze využít mnoha způsoby. Mohou být konzumovány samy jako zdravá svačinka, přidávané do müsli, cereálií nebo jogurtů. Mohou být také přísadou do ovocných salátů, dodávají jim sladkost a bohatost chuti. Sušené švestky se také výborně hodí k masu, zejména k drůbežímu nebo vepřovému masu.
Postup přípravy
Krok 1
Švestky dobře umyjeme a ponoříme do vroucí vody na 30 vteřin. Ihned ochladíme ve studené vodě a necháme okapat. Poté švestky rozpůlíme a vypeckujeme.
Krok 2
Všechny půlky švestek narovnáme v jedné vrstvě na síta slupkou dolů a sušíme při teplotě 50–55°C asi 10 hodin. Až je slupka vrásčitá. Pak sušičku vypneme a švestky necháme vychladnout a natáhnout vzdušnou vlhkost asi 5 hodin.
Krok 3
Sušičku opět zapneme a nastavíme teplotu na 55–60°C a sušíme dalších 10 hodin. Necháme opět vychladnut.
Krok 4
Doba sušení švestek se bohužel nedá přesně určit, protože jak jsem již napsala, doba je závislá na velikosti a vyzrálosti švestek. Švestky může sušit i celé, pak musíme počítat s tím, že se čas sušení prodlouží.