Zelenina

Nakládaná sušená rajčata v oleji

Tak se hlásím po odmlce po krááásné dovolené s dalším receptem. Protože nám dozrálo hodně rajčat, některá jsem nasušila a naložila do oleje.


30 min.

8-10 hod.

70 °C

1 sklenička

Ingredience

Rajče
1 kg
Tymián
1 špetka
Česnek
2 stroužky
Olivový olej
300 ml
Sůl
2 špetky
Vícebarevný pepř
10 kuliček

Galerie

Na tomto receptu není nic složitého, stačí vlastně jen nasušit rajčata a zalít olivovým olejem. Já rajčata suším v sušičce, což je nejjednodušší. Dají se samozřejmě sušit třeba i v troubě, ale to se musí opravdu hlídat a asi v ní neusušíte takové množství najednou. Sušená rajčata si musí zachovat mírnou pružnost, pozor na přesušení.

Postup přípravy

Krok 1
Rajčata (menší odrůdy) nejdříve zbavte stopek, omyjte je, osušte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky.
Krok 2
Rajčata lehce osolte, případně okořeňte, rozmístěte na síta sušičky tak, aby se vzájemně nedotýkala. Samozřejmě slupkou dolů.
Krok 3
Nastavte teplotu na 70 °C a časovač na 10 hodin, sušičku zapněte. Je dobré rajčata po několika hodinách otočit a lehce zploštit.
Krok 4
Je dobré mít na paměti, že ne všechna rajčata se suší stejnou rychlostí, proto berte výše uvedené časy sušení jen jako orientační a během sušení rajčata průběžně kontrolujte, zejména ke konci sušení. Správně usušená rajčata by měla být suchá (neměla by z nich vytékat žádná šťáva), ale stále poddajná. Pokud je budete sušit příliš dlouho, budou tvrdá a kožovitá. Když je naopak nedosušíte, začnou rychle plesnivět.
Krok 5
Sušená rajčata podle potřeby překrájejte (můžete je nechat v celku), naskládejte do skleničky a podle chuti proložte sušeným nebo nakrájeným čerstvým česnekem a sušenými nebo čerstvými bylinkami. S oblibou přidávám vícebarevný pepř. Vše zalijte dobrým olivovým olejem tak, aby rajčata byla zcela ponořená, skleničky dobře uzavřete a nechte několik dní uležet, aby do sebe rajčata nasákla všechny chutě. Pokud použijete čerstvý česnek a bylinky, je nutné skleničky uchovávat v lednici.
Krok 6
Nakládaná sušená rajčata výborně dochutí salát i kuskus nebo hotové těstoviny. Sušená rajčata se báječně hodí také k servírování a zdobení hotových jídel. Zkuste je přidat i do domácího pečiva, třeba bulek, chleba nebo bagetek.