Blog
Úprava ovoce a zeleniny před sušením
Tentokrát s vámi chci sdílet několik mých oblíbených postupů před samotným sušením.
22.2.2024
Alena
První a nejdůležitější krok je použít čerstvé a dobře vyzrálé ovoce a zeleninu s vysokým obsahem přírodních cukrů a živin. Máte-li možnost, vybírejte ty nejlepší kousky.

Důležité je nezpracovávat nahnilé nebo plesnivé ovoce, i když byste je po vykrájení a očištění chtěli zachránit. Hnilobný proces bývá obvykle rozsáhlý a může ovlivnit celý plod.

Pamatujte na to, že při přípravě ovocných placek, tzv. ovocné kůže, je ideální použít velmi zralé ovoce. Nebojte se experimentovat s různými kombinacemi – osobně miluji mix jablek a skořice, který dodává sušeným dobrotám neodolatelnou chuť i vůni.
Ovoce můžeme sušit bez jakékoli úpravy a získáme čistě přírodní produkt nebo jej můžeme před sušením upravit několika způsoby.
Ovoce při krájení ponoříme do vody s citrónovou šťávou nebo octem.
Zabráníme tak nepěknému hnědnutí (oxidaci povrchu). Po vyjmutí je necháme okapat a rovnáme na síta a ihned sušíme.
Na 1 l vody použijme šťávu ze dvou citrónů nebo 1 lžíci octa.
Ovoce můžeme před sušení upravit proslazením a pak získáme „kandované“ ovoce.
V 1 l vody nebo ovocném džusu (podle druhu ovoce) rozpustíme asi 1 kg cukru.
V cukerném nálevu krátce povaříme nebo prohřejeme ovoce nakrájené na ¼, a necháme do druhého dne proslazovat. Místo cukru můžeme použít i med, či sirup. Doba povaření v roztoku závisí na druhu a zralosti ovoce. Čím je zralejší tím bude doba kratší.

Pokud se věnujete sušení zeleniny, blanšírování je klíčovým krokem. Tato úprava zabrání enzymatickým reakcím, které by mohly ovlivnit chuť a kvalitu sušené zeleniny.
Blanšírování je krátké tepelné zpracování, při kterém se sníží množství mikroorganismů způsobujících kažení zeleniny. Při blanšírování povrch zeleniny zpórovatí. Naruší se struktura, ta se rychleji usuší a zachová si barvu a vůni.
Blanšírovat můžeme ve vodě nebo v páře. Doporučuji v páře, protože dochází k menší ztrátě ve vodě rozpustných vitaminů a minerálních látek.
A co druhy ovoce s voskovým povlakem, například švestky nebo borůvky? Pro urychlení sušení je ponořte na chvíli do horké vody. A nemusíte se bát sušit ani drobné ovoce jako rybíz, jahody nebo maliny. Rozmačkané a rozmixované využijete na skvělé ovocné placky.
Pokud jde o krájení, doporučuji ovoce na plátky, kostičky nebo hranolky o tloušťce 5 mm. Zeleninu lze krájet na plátky nebo strouhat na hrubším struhadle.
Pamatujte na rovnoměrné rozložení na sítech, abyste využili celou sušící plochu.

Kniha receptů
U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.
