Cukroví

Sněhové pusinky

Tak jednoduché a čisté. Sušená pusinka s křupavou vnější skořápkou, lehce žvýkacím středem a jemnou sladkostí je potěšením rozplývajícím se ve vašich ústech.


30 min.

4 hod.

70 °C

2 síto 1000

Ingredience

Vaječný bílek
90 g
Moučkový cukr
180 g
Strouhaný kokos
100 g

Galerie

Pro maximální objem je důležité udržovat vaječné bílky a veškeré vybavení co nejméně od tuku. To znamená, že ve vaší mixovací nádobě nesmí být ani kousek žloutku, natož neumyté mastnoty. Zkuste použít skleněné, nerezové nebo měděné mísy; vyhněte se plastovým miskám, protože mohou být porézní a zadržovat mastnotu. Kromě toho, že je bez tuku, ujistěte se, že mixovací nádoba i metla jsou suché.
Co byste měli dělat, když vám v bílcích skončí trochu žloutku? Snažte se vylovit žloutek co nejlépe. Drobná kapka žloutku pravděpodobně nezabrání vyšlehání bílků, ale může to trvat déle.
Vejce pokojové teploty se šlehá lépe než studená. Po oddělení bílků od žloutků je před šleháním nechte asi 30 minut odpočinout třeba na kuchyňské lince.
Aby se cukr úplně rozpustil, přidávejte ho velmi postupně.

Postup přípravy

Krok 1
Vaječný bílek musíte mít absolutně bez přítomnosti žloutku, jinak ho nikdy neušleháte tak, jak potřebujete. Pečlivě proto oddělte bílky od žloutků.
Krok 2
Nad párou ušlehejte bílky s moučkovým cukrem. Poté přidejte nastrouhaný kokos.
Krok 3
Hlavním pomocníkem bude u tohoto receptu fóliová miska, kterou si připravte na síto. Není potřeba ji ničím potírat.
Krok 4
Jakmile budete mít vše nachystané, naplňte zdobicí sáček a přímo na fóliovou misku tvořte malé hromádky o velikosti 3–4 cm. Jestli se vám bude zdát, že je máte vysoké, přidejte distanční síto, zvýší se prostor mezi patry.
Krok 5
Ty pak nechte sušit 70°C 4 hodiny, to je přesně teplota a čas, který je potřeba, aby byly pusinky dokonalé.
Krok 6
Hotové pusinky poznáte tak, že se dají odlepit od fóliové misky.