O sušení
Teploty a doba sušení
Pro většinu druhů ovoce a zeleniny je optimální teplota pro sušení okolo 50 °C. Existuje však více možností, jakou teplotu byste měli používat, a ty se zde dozvíte!
11.3.2024
Alena
SUŠENÍ potravin je neuvěřitelný způsob, jak dosáhnout trvanlivosti pro uskladnění ovoce a zeleniny, které obvykle potřebují chlazení a vydrží jen několik týdnů.
Odstraněním většiny obsahu vlhkosti z ovoce (85 %+) a zeleniny (90 %+) můžete vytvořit stabilní variantu pro potraviny jako brokolice, rajčata, houby, pomeranče a další!
Jak ale poznáte nejvhodnější teplotu pro sušení potravin pro krátkodobé a dlouhodobé skladování?
Doba sušení závisí na množství vody v ovoci a zelenině, na síle plátků, na vlhkosti a teplotě vzduchu v místě sušení. Nedá se proto přesně určit.
Pojďme se tedy podívat na běžné teploty a na to, jak se mohou měnit.
• Bylinky: 35 °C

• Zelenina: 55 °C

• Ovoce: 55°C

• Maso: 60 °C pro červené maso

• Kuře a ostatní drůbež (70°C)
Použitím nižších teplot můžeme zachovat více živin, lepší barvu a u bylinek dokonce i více chuti. Pro ideální kontrolu nad teplotou sušení je samozřejmě nejlepší typ sušičky, která má zabudovaný termostat, a tudíž nastavitelnou teplotu 30–70 °C, kterou můžete měnit dle potřeby po 5 °C.
DOBA SUŠENÍ ZELENINY
Zeleninu doporučuji sušit při 50-55 °C (medium).
Menší kousky zeleniny nebo zeleninu nastrouhanou doporučuji sušit na síťkách, které se položí na sušící síta. Usušená zelenina pak nepadá do sušičky a ze sítěk se přímo přesype do sklenic. Sušená zelenina se používá na přípravu polévkových směsí, směsí do omáček, na přípravu domácí vegety, do masitých i bezmasých pokrmů apod.
CO KDYŽ MÁ SUŠIČKA POTRAVIN POUZE JEDNU TEPLOTU?
Zatímco většina sušiček potravin má nastavitelné úrovně teploty, některé levné modely nikoli. Obecně bývá teplota u těchto strojů nastavena na 55–70°C. V takovém případě je zapotřebí jednotlivá patra prohazovat, protože nad teplotou nemáte přesnou kontrolu.
Některé typy sušiček mají pouze 3 úrovně teplot. PAK JE POUŽIJEME TAKTO:
• Nízká – bylinky
• Střední – ovoce/ zelenina
• Vysoká – Maso /ovocné a zeleninové placky

Kniha receptů
U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.
