Zelenina

Okurkové lupínky

Pěstujete okurky a hledáte způsob, jak je spotřebovat? Naučte se dělat okurkové lupínky se solí a octem. Je to zdravá, chutná svačina a skvělý způsob, jak využít hojnost okurek.


30 min.

8 hod.

55-60 °C

2 porce

Ingredience

Salátová okurka
3 kusy
Olivový olej
1 lžíce
Jablečný ocet
2 lžičky
Mořská sůl
1 lžička

Galerie

Vyrobit okurkové lupínky se solí a octem je velmi snadné. Můžete si je ale připravit i s příchutí dle vašeho výběru a chutí. Kroky by byly v podstatě totožné, jen by se změnilo aroma.
Několik nápadů na příchutě, které byste mohli udělat, by bylo sůl a pepř, BBQ, limetka, italské bylinky, kopr, nebo chilli. K okurkovým chipsům se skvěle hodí dip ze zakysané smetany, česneku a soli.

Postup přípravy

Krok 1
Nakrájejte okurku na velmi tenké plátky. Nejtenčích výsledků dosáhnete pomocí mandolíny .
Krok 2
Odstraňte přebytečnou vlhkost z plátků pomocí papírové utěrky. TIP: Chcete-li z okurek odstranit přebytečnou vlhkost, stačí použít papírový ručník a vysušit je. Dalším způsobem, jak z nich dostat vodu, je posypat je solí a dát je do cedníku. Voda z nich bude odkapávat.
Krok 3
Plátky okurky dejte do velké mísy a promíchejte s olejem, octem a solí.
Krok 4
Okurkové plátky dávejte přímo na síto a sušte při teplotě 55-60°C po dobu 8 hodin nebo dokud nebudou křupavé.
Krok 5
Před podáváním nechte chipsy vychladnout. Skladujte je stejně jako jiné chipsy, v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Není třeba je chladit.