O surovinách
Tento článek je věnován chutným jahodám po CELÝ rok!
Sušené jahody jsou snadnou a zdravou pochoutkou. Dopřejte svým jahodám rychlé mytí, nakrájení a dehydrataci, aby si zachovaly čerstvost na další měsíce.
9.7.2024
Alena
Sušení jahod je skvělý způsob, jak si uchovat čerstvou a zářivou chuť jahod na další měsíce. Tento snadný průvodce vás provede tím, jak sušit jahody v sušičce, v pohodlí doma.
Někdy jsme v zimních měsících odkázáni na příšerně vodnaté, bez chuti a drahé jahody, které prostě nesplňují naše očekávání.
Zjistila jsem, že když najdu chutné a sladké jahody, mohu je uchovat v sušičce potravin pro budoucí požitek!

JAK SUŠIT JAHODY
1. Připravte jahody na sušení tak, že je pečlivě omyjte ve dřezu se studenou vodou s kapkou octa. Jahody opláchněte, a nechte je úplně vyschnout, protože přebytečná vlhkost prodlouží dobu sušení.
2. Odřízněte lístky jahod, pokud v jahodě zbyla zelená stopka, vyřízněte ji nožem.
3. Nakrájejte jahody na 0,5 cm silné plátky, buď ostrým nožem, nebo kráječem či mandolínou. Mandolína rychle zpracuje pevné jahody, ale pokud jsou vaše trochu zralejší, možná budete muset použít nůž.
4. Nakrájené jahody rozložte na síto sušičky (ráda používám síťku, usušené jahody jdou lehce sundat), mezi ovocem nechte mezery, aby se zlepšilo proudění vzduchu.
5. Jednotlivé plátky jahod sušte při 55°C po dobu 8-10 hodin, nebo dokud nebudou kožovité a křupavé. Chcete-li zkontrolovat „suchost“, vyjměte jeden nebo dva plátky ze sušičky a nechte je vychladnout. Po vychladnutí je nakrájejte nebo rozlomte uprostřed, pokud je přítomna vlhkost, musí být čas sušení delší. Jahody by měly být kožovité a poněkud poddajné.
6. Jakmile jsou jahody usušené, nechte je 30–45 minut vychladnout na sítech sušičky.
7. Usušené jahody buď zavakuujte do dózy, či sáčku, nebo je dejte do sterilizované vzduchotěsné nádoby pro skladování.
TIPY+TRIKY
1. V tomto receptu použijte čerstvé, a zralé jahody. Zmrazené jahody a ani jahody bez chuti se sušením nezlepší. Vaše jahody by měly být kvalitní, bez známek hniloby.
2. Můžete být v pokušení zvýšit teplotu během sušení, abyste proces urychlili, ale je důležité, aby byla teplota stejná po celou dobu sušení. Při zvýšení teploty se rychle vysuší vnější strana ovoce a zachycuje vlhkost uvnitř.
3. Nakrájejte jednotlivé jahody na konzistentní, jednotnou velikost, zlepšíte tím výsledky sušení.

JAK POUŽÍVAT SUŠENÉ JAHODY
Existuje mnoho zábavných způsobů, jak využít sušené jahody!
Přidejte je do:
• SALÁTY

• CEREÁLIE
• JOGURT
• DOMÁCÍ GRANOLA TYČINKY
Rozdrťte je na prášek:
• CHUŤOVÁ POLEVA
• VMÍCHEJTE DO MLÉKA, NEBO MLÉČNÝCH KOKTEJLŮ
• ROZMIXUJTE DO SMOOTHIES
Kniha receptů
U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.
