O surovinách
Sušení šípků
Mnoho zahradníků nechává šípky na keři na konci zahradnické sezóny. Šípky jsou plody růžového keře a lze je sklízet pro kulinářské účely, včetně sušení, z nichž lze připravit lahodný zdravý čaj. Naučte se sušit šípky na čaj a vychutnejte si ovoce z růží v průběhu ročních období.
29.10.2023
Alena
Ujistěte se však, že sklízejte pouze z organických keřů, které nejsou vystaveny pesticidům a jiným chemikáliím. Šípky mají vysoký obsah vitamínu C a mají antioxidační vlastnosti.

JAK SUŠIT ŠÍPKY NA ČAJ
Šípky jsou jedlé plody růže, ze kterých lze usušit lahodný čaj. Uvnitř plodu jsou drobné chloupky, které mohou při konzumaci dráždit. Tyto chloupky mohou být odstraněny před nebo po procesu sušení. Šípky lze sušit celé nebo nakrájet na kousky pomocí různých metod sušení, jako je sušička potravin, sušení v troubě nebo sušení na vzduchu.
SUŠENÍ ŠÍPKŮ NA ČAJ
Sušení šípků na čaj je poměrně jednoduchý proces.
V závislosti na velikosti šípků lze plody zpracovat k odstranění vnitřních chloupků buď před sušením, nebo zpracovat následně.
Větší plody šípků se snáze rozpůlí, když jsou čerstvé, a proto odstranění chloupků z větších plodů před sušením má velký smysl.
Menší šípky, jako jsou ty z divokých růží nebo rosa rugosa, jsou často malé jako bobule. Tyto šípky se snáze suší v celém stavu a po vysušení se dají zpracovat k odstranění chloupků.
PŘÍPRAVA ŠÍPKŮ
Po sklizni šípků z růžových keřů je přeneste dovnitř ke zpracování.
Pokud ještě nejste připraveni pečovat o šípky, vložte je do lednice v hnědém papírovém sáčku. To pomůže udržet je kypré a čerstvé, dokud je nebudete schopni zpracovat ihned.
Zjišťuji, že čerstvé šípky, které zůstaly na kuchyňské lince, se po několika dnech začínají scvrkávat. Šípky, které jsou čerstvé, se snadněji stříhají.
MYTÍ ŠÍPKŮ

Omytí šípků je důležité, abyste odstranili veškeré zahradní zbytky nebo zbytky brouků. Dejte je pod studenou vodou, aby byly dobře umyté.
Poté je položte na prkénko, abyste je připravili na další krok.
ODSTRANĚNÍ CHLOUPKŮ Z ČERSTVÝCH ŠÍPKŮ

Rozhodněte se, zda šípky budou vyžadovat zpracování před sušením, nebo zda budou sušené neporušené a zpracované později.
Pokud plánujete zpracování před sušením, dalším krokem je odstranění chloupků z čerstvých šípků.
Příprava a zpracování větších šípků, zahrnuje odstranění vnitřního obsahu, což jsou semena a chloupky.
- Proces odstraňování chloupků zahrnuje rozkrojení čerstvých šípků napůl a vydlabání semínek a chloupků ostrou lžící nebo nožem.
- Menší šípky, jako jsou ty z divokých růží, jsou však poměrně náročné krájet a zpracovávat čerstvé. Tyto šípky jsou tak malé, že je proces řezání únavný a obtížný.
Tyto menší šípky se obvykle suší celé a po vysušení se rozdrtí a prosejí, přičemž se tímto způsobem odstraní chloupky.
ODSTRANĚNÍ CHLOUPKŮ Z VĚTŠÍCH ČERSTVÝCH ŠÍPKŮ:
• Po opláchnutí položte čerstvé šípky na prkénko.
• Z každého šípku odstraňte ostrým nožem konec květu a stonek.
• Nožem nebo lžící oškrábejte vnitřní poloviny šípků a postupně vyjměte obsah uvnitř. Tento krok vyžaduje trochu úsilí.
• I při této metodě však mohou některé chloupky stále zůstat uvnitř vyřezaných šípků, takže k jejich úplnému odstranění
může být zapotřebí další krok.
• To lze provést po usušení, rozdrcením sušených kousků růže v hmoždíři nebo kuchyňském robotu a poté prosátí chloupků.
• Jakmile byly šípky očištěny, ráda je ještě jednou pořádně opláchnu pod studenou vodou, abych pomohla odstranit další chloupky, pokud mohu.
SUŠENÍ ŠÍPKŮ V SUŠIČCE
Šípky dobře suší v sušičce potravin.

S možností rozšíření kapacity v sušičce potravin umožňuje sušit mnoho šípků najednou.
Umístěte šípky v jedné vrstvě na síta sušičky.
Sušte šípky na nastavení teploty ovoce a zeleniny při 60 °C.

Nízká teplota, stejně jako ventilátor a pohyb vzduchu uvnitř sušičky pomohou sušit šípky pomalu a efektivně.
Doba sušení je variabilní, záleží na samotných šípcích a také na typu použitého sušičky. Sušení zpracovaných šípků bude rychlejší než neporušené šípky.
Šípky by měly být po úplném vyschnutí pevné a nepoddajné.
Usušené šípky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, dokud nejsou připraveny k odstranění chloupků.

DRCENÍ SUŠENÝCH ŠÍPKŮ
Šípky lze rozdrtit buď v hmoždíři, v kuchyňském robotu nebo dokonce v mlýnku na kávu. Usušené šípky rozdrťte na malé kousky.
Pokud si všimnete, že některé šípky nejsou po rozdrcení úplně suché, nevadí. Stačí je odložit na plech a nechat je úplně vyschnout.
Udělala jsem chybu, že jsem šípky nasekala mlýnkem na kávu a rozdrtila jsem je trochu najemno. To mělo za následek velmi malé částečky šípků prosévaných ze síta spolu s chloupky.
Tomu plánuji zabránit další várkou, a to zkrácením doby mletí.
Velmi ráda jsem používala mlýnek na kávu k sekání menších sušených šípků, protože to bylo velmi účinné a snadné.
Věřím, že najděte, co vám nejlépe vyhovuje.
Hmoždíř a palička odvádí při drcení menších sušených šípků lepší práci než kuchyňský robot. Zpracovat šípky touto metodou však vyžaduje trochu úsilí, se spoustou sil.
PROSÉVÁNÍ SUŠENÝCH ŠÍPKŮ

Poté lze kousky prosít jemným sítem, aby se odstranily malé chloupky.
Prosévání umožňuje jemným chloupkům snadno se oddělit od kousků růže a odstranit je ze šípků.
Nejlepší způsob, jak prosít sušené kousky růže, je držet síto nad miskou a jemně prosévat tam a zpět.

Chloupky se snadno prosejí, zbydou jen plody růže a některá semínka.
Je v pořádku zahrnout do čaje i nějaká ta semínka.
Někdy při prosévání zůstanou trsy šípkových chloupků pohromadě. V sítu vystoupí na povrch.

SKLADOVÁNÍ SUŠENÝCH ŠÍPKŮ NA ČAJ
Šípkový čaj skladujte ve vzduchotěsné nádobě, například ve skleněné dóze. Ráda skladuji své sušené čaje ve skleněných dózách, protože miluji vzhled, jsou krásné, když jsou vystavené.
Skladujte je na chladném tmavém místě pro nejlepší trvanlivost.
Sušený šípkový čaj vydrží při správném skladování až rok.
Nezapomeňte na nádobu označit datum skladování.

RECEPT NA ŠÍPKOVÝ ČAJ
Šípkový čaj je velmi jednoduchý na přípravu.
Ingredience:
• 1 lžíci sušených šípků
• 1 hrnek vody
• med podle chuti (volitelné)
Postup:
Uvařte vodu.
Přidejte sušené šípky do své oblíbené čajové koule nebo čajového sáčku.
Čajovou kuličku se šípky vložte do vroucí vody a louhujte 10-15 minut.
Pokud máte rádi sladší čaj, přidejte podle chuti trochu medu.
Čaj chutná skvěle sám o sobě, s jemnou květinovou chutí šípků v teplém uklidňujícím nápoji.
Kniha receptů
U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.
