Ovoce

Zdravé broskvové chipsy

Tyto zdravé broskvové chipsy jsou perfektní svačinkou plné svěžích letních chutí, kterou si můžete vychutnat kdykoli během roku.


30 min.

6-7 hod.

50 °C

4 porce

Ingredience

Broskve
10 kusů
Citrónová šťáva
0,5 hrnku
Voda
0,5 hrnku

Galerie

Broskve ráda jím i čerstvé, ale pokud máte broskvoň, víte, co myslím, když říkám, že dlouho nevydrží. Jakmile dozrají, je potřeba je opravdu hned sklidit. A jakmile slezou ze stromu, máte jen den nebo dva, než začnou dělat měkká místa a přitahovat ovocné mušky
Nezralé broskve postrádají živiny a chuť.
Pokud broskve nemají příjemnou čerstvou chuť, sušením se chuť nezlepší. Vyvarujte se rozmačkaných nebo nakládaných broskví, bude těžké je nakrájet na plátky.
Sušené broskvové lupínky vydrží asi šest až deset měsíců, pokud jsou správně skladovány.
Sušší broskvové lupínky vydrží déle, čím více vlhkosti v nich zůstane, tím kratší bude jejich trvanlivost.

Postup přípravy

Krok 1
Broskve umyjte a úhledné nakrájejte. Doporučila bych vám použít mandolínu. Samozřejmě můžete použít ostrý nůž, ale mandolína vám zajistí rovnoměrnou tloušťku a ušetří i spoustu drahocenného času.
Krok 2
Smíchejte stejné díly citronové šťávy a studené vody (tj. na 10 broskví jsem použila ½ hrnku citronové šťávy a ½ hrnku čisté vody). Plátky broskví nechte 10 minut nasáknout.
Krok 3
Plátky opatrně vyjměte z citrónové vody děrovanou lžící, naskládejte je na síta v jedné vrstvě, dávejte pozor, aby se nepřekrývaly.
Krok 4
Přirozeně tenčí plátky a menší kousky uschnou rychleji než ty větší. Proto je velmi užitečné nakrájet všechny broskve na stejnou tloušťku, aby se zajistila rovnoměrná doba sušení.
Krok 5
Nastavte sušičku na 50°C a časovač na 6 – 7 hodin.
Krok 6
Chcete-li přesně zkontrolovat suchost, vyjměte jeden nebo dva kusy ze sušičky a nechte vychladnout při pokojové teplotě.