Rostou? Aniž bychom blíže specifikovali, všichni víme, o čem je řeč. Samozřejmě houby. A odpověď zní: Ano rostou. Nejlepší čas vyrazit do lesa a udělat si pořádné zásoby na celý rok.
Nasbírali jste plné košíky, a právě se chystáte houby zpracovávat? Něco málo k večeři na smaženici, pár klobouků na obalení a zbytek pěkně do zásoby.
Poradím, jak správě houby čistit, sušit a skladovat, aby vám vydržely co nejdéle. S čím vám bohužel neporadím je, jak tohle lesní zlato hledat.
VÝBĚR HUB:
Než začnete houby sušit, je důležité vybrat správné druhy hub. V ideálním případě byste se měli rozhodnout pro čerstvé, pevné houby beze skvrn.
Odrůdy jako praváci, klouzci, křemenáče, smrž, a sucho hříbky jsou vynikající volbou pro sušení, díky své robustní struktuře a chuťovému profilu.
JAK ČISTIT HOUBY:
Před sušením houby jemně očistěte suchým kartáčkem nebo vlhkým hadříkem, abyste odstranili veškeré nečistoty.
Bez ohledu na to, odkud houby pocházejí, úplně první věc, kterou budete muset udělat, je vzít do ruky měkký kartáček na zeleninu, nebo houby (takový způsob čištění nebude potřebovat ani vodu), ale pokud je přeci jen ve vodě opláchnete, ničemu to neuškodí.
Ujistěte se, že jste z každé houby odstranili veškeré nečistoty a zbytky.
Pokud jste je čistili vodou, vložte je do cedníku a nechte z nich stékat vodu. Jakmile z nich již nekape, budete je muset položit na kuchyňskou utěrku – nedotýkat se jeden druhého – a nechat je několik hodin vyschnout na vzduchu.
Tento krok nepřeskakujte. Čištění hub před sušením je nesmírně důležitý.
Jakmile houby zcela očistíte a osušíte, nakrájejte je na plátky. Můžete buď odstranit stonky a nakrájet je samostatně, nebo můžete jednoduše nakrájet celou houbu. Menší a tenčí kousky se však suší mnohem rychleji, takže na to pamatujte.
Prosím, neudělejte tu chybu, že stonky vyhodíte. Obvykle odřezávám samotný koneček, protože je těžké ho vyčistit a obvykle je tak vysušený, že je křupavý.
POUŽITÍ SUŠENÝCH HUB:
Dušené houby se používají pro přípravu samostatných houbových jídel, nebo jako doplněk na ochucení jídel. Před použitím je namáčíme asi na 2 hodinky do vody, či mléka, aby nabobtnaly. Sušené houby můžeme i rozemlít, nebo rozmixovat na prášek, který použijeme jako houbové koření na ochucování omáček, polévek, mletých mas, nádivek apod. Houbový prášek můžeme použít na přípravu vlastní bylinkové nebo zeleninové směsi.
Do bylinkové práškové směsi přidáme k houbám sušenou majoránku, libeček a petrželovou nať. Zeleninovou práškovou směs připravíme z rozmixované sušené mrkve, celeru, cibule, česneku a hub.
ČERSTVÉ HOUBY vs. SUŠENÉ HOUBY
Čerstvé houby jsou dobrou volbou pro každého, kdo je chce rychle vařit. Jejich skladovatelnost však není tak dlouhá.
Sušené houby jsou preferovány více právě kvůli jejich prodloužené trvanlivosti. Od usušení vydrží i rok, díky čemuž se hodí k uskladnění doma ve vaší spíži.
Sušené houby mají výraznější chuť než čerstvé.
Můj tip: Houbová omáčka, kulajda, omáčka k těstovinám, samozřejmě smaženice a řízečky - jistě čerstvé.
Ale bramboračka s houbami, roštěnky na houbách, vánoční hubník z krup (už teď se na něj těším) a i houbovec z krupice/housek - tam já už dávám chuťově přednost sušeným.
USKLADNĚNÍ SUŠENÝCH HUB:
Uskladnění je velmi důležité. Dobře uskladněné houby vydrží až několik let, aniž by ztratily barvu, vůni a nutriční hodnotu. Doporučuji některé druhy hub sušit a skladovat samostatně (pravé hříbky, žampiony, václavky, lišky). Pro jejich specifickou vůni a chuť je můžeme použít na různé alternativy. Z ostatních hub obvykle připravíme mix. Houby obvykle skladujeme nejlépe ve vzduchotěsných sklenicích se šroubovacím uzávěrem. Uložíme je v chladnu a temnu. Na uskladnění se osvědčily i plátěné sáčky. Pokud je použijete, pověste je na chladnější a vzdušné místo. Doporučuji houby občas zkontrolovat.

Kniha receptů

U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.

Sociální sítě

Vedle tohoto webu sušímedoma.cz se se mnou můžete spojit i prostřdnictvím sociálních sítí, aktuálně na Facebooku, Instagramu a YouTube.
Ovoce

Grepové měsíčky s limetou

Sušené grapefruitové měsíčky mají příjemně žvýkavou texturu a koncentrují jejich sladkost. Sušené kousky se skvěle hodí ke svačině i na ozdobu pokrmů, nebo jako zajímavý element do salátů.
Zelenina

Rajčatové chipsy s bazalkou

Na sušení si vybíráme zralá, a přitom pevná rajčata. Dobře usušená rajčata jsou tuhá a křupavá a můžeme je použít například na pizzu, nebo při vaření pod maso.