Ovoce
Grepové měsíčky s limetou
Sušené grapefruitové měsíčky mají příjemně žvýkavou texturu a koncentrují jejich sladkost. Sušené kousky se skvěle hodí ke svačině i na ozdobu pokrmů, nebo jako zajímavý element do salátů.
0 min.
6-9 hod.
55-60 °C
3 hrsti
Alena

Ovoce
Grepové měsíčky s limetou
Sušené grapefruitové měsíčky mají příjemně žvýkavou texturu a koncentrují jejich sladkost. Sušené kousky se skvěle hodí ke svačině i na ozdobu pokrmů, nebo jako zajímavý element do salátů.
0 min.
6-9 hod.
55-60 °C
3 hrsti
Hořká pravda – bílá dřeň grapefruitu je extrémně hořká. Bílá vrstva mezi vnější slupkou a dužinou ovoce. To je důvod, proč musí být odstraněna.
Pro sušení grepových měsíčků naložených v sirupu byste měli postupovat podobně jako při sušení jiného ovoce.
Je důležité pravidelně kontrolovat stav sušení, aby segmenty nebyly přesušené nebo naopak nedosušené. Správně usušené grepové měsíčky by měly být křehké a bez zbytkové vlhkosti uvnitř. Po sušení nechte grepy vychladnout a poté je uložte do vzduchotěsné nádoby na suchém a tmavém místě.
Postup přípravy
Krok 1
Nejprve grep důkladně vypreparujte na jednotlivé segmenty.
Krok 2
Kůru nastrouhejte, šťávu z limetek vymačkejte do vody, přidejte cukr a důkladně nálev promíchejte.
Krok 3
Jakmile budete mít vše připravené, grepové měsíčky dejte do nálevu a nechte v lednici klidně dva dny odležet. To je dostatečně dlouho, aby se „sirup“ vsákl.
Krok 4
Před sušením grepové segmenty vyjměte ze sirupu, nechte je řádně odkapat, poté dávejte přímo na síto.
Krok 5
Teplota by měla být obvykle kolem 55-60 °C, 6–9 hodin, záleží, jak veliké jsou jednotlivé měsíčky.
Krok 6
Skladujte při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 1 týdne.