Zelenina

Rajčatové chipsy s bazalkou

Na sušení si vybíráme zralá, a přitom pevná rajčata. Dobře usušená rajčata jsou tuhá a křupavá a můžeme je použít například na pizzu, nebo při vaření pod maso.


20 min.

8-10 hod.

55 °C

6 porcí

Ingredience

Rajče
10 kusů
Sůl
1 lžíce
Bazalka
1 hrst

Galerie

Oblíbenou specialitou jsou sušená rajčata naložená v olivovém oleji a bylinkách. Postup i celý recept naleznete také na mých stránkách :-). Pokud budeme rajčata jíst jako chipsy, před sušením plátky rajčat osolíme a přidáme oblíbené koření. V mém případě je to určitě bazalka. Při sušení krásně provoní celou kuchyň.

Postup přípravy

Krok 1
Rajčata umyjte a nakrájejte na plátky tlusté 0,5 cm.
Krok 2
Na sušicí síta položte síťky (po usušení jdou rajčata lehce sundat) na ty rovnejte v jedné vrstvě plátky rajčat. Dejte pozor, aby se rajčata nepřekrývala, zajistíte tak rychlejší usušení a zároveň si ušetříte nervy s odlepováním od sebe
Krok 3
Každé síto s rajčaty osolte a posypte bazalkou.
Krok 4
Sušičku nastavte na teplotu 55 °C a sušte přibližně 8-10 hodin. Každá odrůda rajčat má jiné množství vody, proto není čas sušení úplně přesný. Ale nebojte, poznáte to tak, že dobře usušené chipsy budou na dotek suché a pružné.
Krok 5
Pokud chipsy nesníte hned na posezení, můžete je uchovat v dobře uzavřené sklenici (klidně použijte klasickou zavařovačku), při pokojové teplotě.