O sušení
Jak vybrat sušičku ovoce?
Sušení je metoda jednoduchá, rychlá a levná. Je vhodná pro zpracování téměř všech druhů ovoce, zeleniny, hub a bylin...
10.4.2024
Alena
Chceme-li uchovat v sušeném ovoci a zelenině významná množství vitaminů (připomeňme si vitamin C, řadu vitaminů B, provitamin A, minerální látky a stopové prvky), nesušíme na slunci ani v elektrické troubě. Sušení není ideální ani v doma vyrobené sušičce.
Vitaminy jsou totiž citlivé na vysokou teplotu, světlo a vzdušný kyslík.
Teploty sušení se proto mají pohybovat v rozmezí 30–60 °C a sušení má probíhat v proudu teplého vzduchu bez přítomnosti světla. Pouze ovoce a zelenina sušené za těchto podmínek si uchovají pěkný vzhled, původní barvu, vůni a vitamíny.

Sušení nesmí být příliš dlouhé, aby se množství vitaminů nesnižovalo. Teploty a časy volíme u jednotlivých druhů individuálně. Jsou uvedeny u každého receptu na sušení zvlášť.
Sušením se v ovoci a zelenině koncentrují přírodní cukry, takže sušené potraviny jsou sladší
a mají výraznější chuť než čerstvé. Dobře vyzrálé ovoce nemusíme před sušením přislazovat.
JAK TEDY VYBÍRAT KVALITNÍ SUŠIČKU OVOCE?
Jak postupovat, abychom při sušení dosáhli co nejlepších výsledků. Nejdůležitější je vybrat
kvalitní sušičku ovoce. V obchodech je k dostání několik typů sušiček. Mnoho z nich jsem
vyzkoušela. U některých je doba sušení hodně dlouhá. Sušené produkty ztrácí původní barvu a může se stát, že při dlouhém sušení mohou plesnivět.
Na základě svých zkušeností jsem sestavila kritéria, podle kterých doporučuji sušičku vybírat.
KVALITNÍ SUŠIČKA MUSÍ MÍT:
* ŘÍZENÝ ROZVOD TEPLÉHO VZDUCHU, KTERÝ ZAJIŠŤUJE VÝKONNÝ VENTILÁTOR
Řízený rozvod teplého vzduchu zajistí dokonalé usušení ovoce a zeleniny, aniž by se musela při sušení vyměňovat síta. Nemůže se stát, že by ovoce a zelenina při sušení zplesnivěla.
* NASTAVITENOU TEPLOTU ŘÍZENOU PŘESNÝM TERMOSTATEM
Teplota sušení je velmi důležitá. Optimální rozsah teplot je od 30 do 60 °C. Tyto teploty udržuje kvalitní přesný termostat. Jedině tak se v usušených produktech uchová velké množství vitaminů a ostatních důležitých látek.

*NEPRŮHLEDNÁ SÍTA
Pro uchování vitaminů citlivých na světlo nesmí mít sušička průhledná síta.
* NÍZKOU SPOTŘEBU ELEKTRCKÉ ENERGIE
Toto je u sušičky důležitý ukazatel. U laciných modelů se spotřeba pohybuje okolo 2,75 kW na usušení 1 kg ovoce. Například novozélandské sušičky EZIDRI, které používám já, jsou 5 x úspornější. Mají spotřebu 0,45 kW na usušení 1 kg ovoce.
- https://www.ezidri.eu/.

* DOSTATEČNOU KAPACITU
Jak už bylo zmíněno, sušení často využíváme jako způsob konzervace a uchování nadúrody ovoce, hub, zeleniny apod. Proto by nás měla zajímat i případná kapacita a možnosti jejího rozšíření. U většiny modelů se kapacita pohybuje okolo 1,5 – 2 kg ovoce na jeden cyklus.
Ezidri mají možnost u menšího modelu rozšíření až na 15 sít a u většího modelu na 30 sít. To je v kategorii hobby spotřebičů unikátní. Najednou tak lze usušit až 15 kg ovoce nebo zeleniny.
Navíc můžete snadno usušit různé druhy potravin najednou, chutě se během sušení nemísí, proto můžete sušit naráz bylinky, houby, ovocné placky, zdravé domácí müsli i právě koupené zlevněné banány. Zbylo vám místo? Dejte na jedno síto nakrájené maso třeba i pro vašeho pejska, na další síto rajčata nebo jablečnou placku se skořicí z padaných jablek.
* ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST
Materiály, ze kterých jsou sušičky vyrobené, musí mít schválení zdravotní nezávadnosti
*ROZŠÍŘENOU VÝBAVU-UMOŽŇUJE ŠIRŠÍ VYUŽITÍ SUŠIČKY
Síťky s jemnými oky na sušení bylinek. Fóliové misky na sušení rozmixovaného ovoce či zeleniny, ovocných placek tzv. ovocné kůže.

Sušička ovoce jen na houby a jablka? Chtějte rozhodně víc.
Bez cukru, tuku, barviv, konzervantů, stabilizátorů, chuťových přísad a při zachování vitamínů připravíte zeleninové chipsy, ovocné a zeleninové placky, RAW stravu vhodnou pro vitariány, bezlepkové pečivo, sušenky, zdravé bonbóny, rolády z ovocných placek, nízkokalorická a dietní jídla, maso, a dokonce i maso pro domácí mazlíčky, a to i pro alergické. Výsledkem není drahé kupované a doslazované sušené ovoce plné éček, ale kvalitní přírodní domácí lahůdka usušená za hubičku.
Kniha receptů
U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.
