Zatímco čerstvé papriky jsou k dispozici v obchodě s potravinami po celý rok, může být velmi příjemné mít po ruce ve spíži sklenici sušených paprik. Sušené kousky o velikosti sousta potřebují jen trochu času v horké vodě k rehydrataci, což znamená, že je lze spontánně přidat do mnoha různých jídel.
Sušené papriky přidáváme, když připravujeme rýži na paellu, omáčky jako boloňská nebo marinara (rajčatová omáčka), nebo prostě jakýkoli druh dušeného masa. Cokoli, kde budete chvíli něco vařit v horké vodě. A když máte ve spíži sušené papriky, přidání nějaké zeleniny může být stejně snadné a neformální jako přidání soli.
JAKÉ DRUHY PAPRIK LZE SUŠIT?
Můžete sušit jakoukoli barvu papriky! Červené, oranžové a žluté papriky budou o něco sladší a „ovocnější“ než zelené papriky díky vyššímu obsahu cukru, který vzniká při zrání papriky.
PŘÍPRAVA A PŘEDÚPRAVA PAPRIK NA SUŠENÍ:
• papriky důkladně omyjte a osušte utěrkou.
• odstraňte stonky, semena i bílá žebra
• papriky nakrájejte ostrým nožem na cca 1 cm čtverečky, nebo na tenké proužky. Můžete je také nakrájet na tenká kolečka. Snažte se, aby kusy měly jednotnou velikost, abyste pomohli rovnoměrnému sušení.
JAK SUŠIT PAPRIKY:
Sušení paprik je poměrně jednoduché – skvělá potravina pro začátečníky!
Rozložte nakrájené papriky na jednotlivá síta sušičky. Pokud máte síťku, která se používá na sušení tenkých, či malých plodů, použijte ji. Sušením se výrazně zmenší velikost, díky síťce tak jednotlivé kousky nepropadnou skrz síta. Mezi nakrájenými kousky paprik ponechejte prostor, aby mohl vzduch rovnoměrně cirkulovat.
Sušte při teplotě 55°°C po dobu 8-12 hodin.
Pokud používáte sušičku Ezidri, stejně jako já, nemusíte síta otáčet, ani jakkoli prohazovat, sušení bude rovnoměrné. Pokud vlastníte jiný typ sušičky, může být nutné občas prohodit patra, aby se podpořilo rovnoměrné sušení.
JAK ZJISTIT, ŽE JSOU PAPRIKY HOTOVÉ?
Papriky by měly být tvrdé, když jsou úplně vysušené. Chcete-li je vyzkoušet, nechte je vychladnout a poté zkuste ohnout několik kusů. Pokud se ohýbají, vložte je zpět do sušičky nebo trouby, aby schly déle.
JAK SUŠENÉ PAPRIKY SKLADOVAT?
Při správném sušení a skladování mohou sušené papriky vydržet až rok.
Zde jsou tipy pro skladování:
1. Před uskladněním nechte papriky úplně vychladnout.
2. Nasušené papriky volně zabalte do průhledné vzduchotěsné nádoby. Kontrolujte jej denně po dobu jednoho týdne, abyste zjistili známky vlhkosti nebo kondenzace, a protřepejte, abyste zabránili slepení kusů. Pokud se objeví známky vlhkosti, vložte je zpět do sušičky (pokud tam není žádná plíseň – v takovém případě dávku vyhoďte). Po týdnu, pokud nejeví známky vlhkosti nebo plísně, je můžete nachystat k dlouhodobému skladování.
3. Skladujte v čisté, vzduchotěsné nádobě. Pro delší uskladnění sušené papriky zavakuujte.
4. Pokud předpokládáte časté otevírání nádoby nebo pokud žijete v oblasti s vysokou vlhkostí, použijte sáček s vysoušedlem absorbujícím vlhkost.
5. Označte nádobu datem a dalšími důležitými údaji
6. Nádobu umístěte na chladné, tmavé a suché místo — uvnitř spíže to funguje dobře.
Osobně ráda skladuji sušené potraviny v dózách, které jsou vakuově utěsněny pomocí ruční vakuovačky FoodSaver. Jelikož jsou dózy průhledné, uchovávám je na tmavém místě ve spíži.
JAK SUŠENÉ PAPRIKY POUŽÍVAT?
Chcete-li sušené papriky rehydratovat (pomocí vody se obnoví jejich původní konzistenci a částečně i chuť)- zakryjte je vroucí vodou na 15-20 minut nebo přidejte přímo do pokrmů, které jsou tekuté a budou se chvíli vařit, jako je chilli.
ZDE JE NĚKOLIK ZPŮSOBŮ, JAK POUŽÍVAT SUŠENÉ PAPRIKY:
• do polévek
• do těstovin, těstovinového salátu, zeleninového kuskusu nebo quinoy
• k mletému masu
• přidejte ji k rýži/ paella
• do domácí omáčky marinara (rajčatová omáčka)
• přeměňte je na prášek a použijte jako koření nebo do suchých pomazánek a marinád
POMĚR ČERSTVÉ PAPRIKY vs. PAPRIKY SUŠENÉ :
1 paprika (1 šálek nasekané) = 3 polévkové lžíce sušené papriky (asi 10 g)

Kniha receptů

U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.

Sociální sítě

Vedle tohoto webu sušímedoma.cz se se mnou můžete spojit i prostřdnictvím sociálních sítí, aktuálně na Facebooku, Instagramu a YouTube.
Zelenina

Sušený LILEK

Existuje nějaká zelenina hezčí než lilek? Hladká, lesklá fialová slupka, krémově bílá dužnina...takový pěkný doplněk k večeři.
Ovoce

Domácí jablečné chipsy

Domácí jablečné chipsy jsou sladkou pochoutkou, kterou si vaše rodina určitě zamiluje. Je to skvělý způsob, jak si vychutnat čerstvá jablka!