Zelenina

Sušený LILEK

Existuje nějaká zelenina hezčí než lilek? Hladká, lesklá fialová slupka, krémově bílá dužnina...takový pěkný doplněk k večeři.


20 min.

5-7 hod.

45 °C

3

Ingredience

Lilek
2 kusy
Olivový olej
3 lžičky
Sójová omáčka
4 lžíce
Balzamikový ocet
4 lžíce
Javorový sirup
2 lžíce
Paprika uzená
2 lžičky

Galerie

Musím se přiznat, že nejsem velkým fanouškem chuti lilku. Naštěstí je lilek neuvěřitelně savý, tudíž snadno nasává chutě.
Pokud jde o výběr lilku, potřebujete pouze tmavě fialový lilek, který najdete ve většině obchodů s potravinami.
Chcete-li, aby byl tento recept bezlepkový, hledejte omáčku teriyaki označenou jako bezlepková.

Postup přípravy

Krok 1
Lilek umyjte a nakrájejte na tenké proužky.
Krok 2
Ve větší míse smíchejte olivový olej, sójovou omáčku, balzamikový ocet, javorový sirup a papriku.
Krok 3
Vložte nakrájené proužky do směsi a ujistěte se, že je každá strana obalená marinádou. Nechejte alespoň 2 hodiny odležet.
Krok 4
Jednotlivé plátky lilku skládejte vedle sebe přímo na síta sušičky. Pokud nechcete mít pokapanou tepelnou základnu, dejte na první síto fóliovou misku, která kapky zachytí.
Krok 5
Sušte při teplotě 45°C po dobu 5–7 hodin, nebo dokud nebudou suché a poměrně křupavé. Doba sušení závisí na tloušťce plátků.
Krok 6
Lilkové jerky skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu až jednoho měsíce.