Zelenina
Sušený LILEK
Existuje nějaká zelenina hezčí než lilek? Hladká, lesklá fialová slupka, krémově bílá dužnina...takový pěkný doplněk k večeři.
20 min.
5-7 hod.
45 °C
3
Alena

Zelenina
Sušený LILEK
Existuje nějaká zelenina hezčí než lilek? Hladká, lesklá fialová slupka, krémově bílá dužnina...takový pěkný doplněk k večeři.
20 min.
5-7 hod.
45 °C
3
Musím se přiznat, že nejsem velkým fanouškem chuti lilku. Naštěstí je lilek neuvěřitelně savý, tudíž snadno nasává chutě.
Pokud jde o výběr lilku, potřebujete pouze tmavě fialový lilek, který najdete ve většině obchodů s potravinami.
Chcete-li, aby byl tento recept bezlepkový, hledejte omáčku teriyaki označenou jako bezlepková.
Postup přípravy
Krok 1
Lilek umyjte a nakrájejte na tenké proužky.
Krok 2
Ve větší míse smíchejte olivový olej, sójovou omáčku, balzamikový ocet, javorový sirup a papriku.
Krok 3
Vložte nakrájené proužky do směsi a ujistěte se, že je každá strana obalená marinádou. Nechejte alespoň 2 hodiny odležet.
Krok 4
Jednotlivé plátky lilku skládejte vedle sebe přímo na síta sušičky. Pokud nechcete mít pokapanou tepelnou základnu, dejte na první síto fóliovou misku, která kapky zachytí.
Krok 5
Sušte při teplotě 45°C po dobu 5–7 hodin, nebo dokud nebudou suché a poměrně křupavé. Doba sušení závisí na tloušťce plátků.
Krok 6
Lilkové jerky skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu až jednoho měsíce.