SEZNAMTE SE S MĚSÍČKEM
Měsíček je vysoce ceněný zahradníky i bylinkáři kvůli všestrannosti. Abychom byli přesnější, měli bychom měsíček nazývat tak, jak to ve skutečnosti je: kvetoucí bylina! Všimněte si, že měsíček je někdy označován jako „měsíček lékařský“ – ale nezaměňujte ho se skutečnými měsíčky, jako jsou francouzské měsíčky. Jsou výrazně odlišné a nejsou zdaleka tak léčivé.
Posypte čerstvými nebo sušenými okvětními lístky měsíčku saláty (nebo opravdu jakékoli jídlo) jako veselou barvu! Jsou také krásným a chutným doplňkem do míchaných vajec, letní salsy nebo dokonce do polévky! Celé sušené květy lze také v zimě přidávat do polévek, vývarů a dušených pokrmů pro extra posílení imunity. Nebo si sušené květy přidejte do letních nápojů.
Dalším bonusem je, že měsíček je vynikající doprovodnou rostlinou v každé zeleninové zahradě nebo zahradě vhodné pro opylovače! Je to číslo 1 v mém seznamu. Tato květina přitahuje včely a motýly a říká se, že odpuzuje škůdce. Jeho kořeny mohou pomoci zvýšit aktivitu prospěšných mikrobů a hub v půdě.
KDY SKLÍZET MĚSÍČEK
Všichni bylinkáři se shodují na tom, že nejlepší čas na sklizeň měsíčku je uprostřed dopoledne, krátce po otevření nových květů, ale poté, co zaschla rosa. Sklizeň v poledne nebo dokonce odpoledne je lepší než je nesklízet vůbec!
Pokud ho plánujete použít pro jedlé nebo léčebné účely, sklízejte květy měsíčku, když jsou čerstvé, mladé a právě plně otevřené. Vyvarujte se sběru hlávek, které již začínají zasychat a tvoří semena. Místo toho je můžete nechat na rostlině zcela vyschnout a dozrát, abyste ušetřili semena.
Pokud nechcete, aby byla vaše zahrada plná dobrovolníků z měsíčku, naplánujte si sběr uhynulých květů, než semena zaschnou a rozptýlí se. Něco sklízíme, ale spoustu za sebou také zanecháváme. Dobrovolníci jsou zde vítáni!
JAK SKLÍZET MĚSÍČEK
Chcete-li sklízet květy měsíčku, jednoduše utrhněte nebo odřízněte květ v místě, kde se setká se stonkem. Ano, vezměte si celou hlavičku! Největší léčivou hodnotu ve skutečnosti najdeme v zeleném podstavci, nejen v okvětních lístcích. Při sklizni měsíčku se vám mohou prsty trochu lepit od pryskyřice. To je dobrá věc! Ve skutečnosti čím lepivější, tím lepší. Pryskyřice má silné protiplísňové vlastnosti a pochází z ní většina léčivé síly.
Čím více květů měsíčku sklidíte, tím více vyroste. Pokud to se zásobami měsíčku myslíte vážně, naplánujte si každých pár dní sklizeň nových květů.
JAK SUŠIT A SKLADOVAT MĚSÍČEK
*Sušení měsíčku v sušičce potravin*
Díky této metodě bude práce hotová mnohem rychleji! Ale pamatujte, nechceme měsíček zahřívat. Nastavte sušičku na nejnižší stupeň – ne teplejší než 30-35 °C. Sušička EZIDRI má v nastavení přímo teplotu 35°C, které zajišťuje, že všechny blahodárné léčivé vlastnosti bylinek nebo jiných rostlin nejsou zničeny teplem! Jakmile se vypne časovač, sušička se automaticky přepne na teplotu 30°C.
Rozložte květy měsíčku lícem dolů na síta sušičky. Při nízkém nastavení je sušte, dokud nebudou suché. Je mi líto, ale dosud neznám přesný čas. Zkrátka sušte měsíček „do mrtě“.
Usušené květy měsíčku skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo a spotřebujte do jednoho roku.
Nyní víte vše o měsíčku! :-)
Doufám, že vás tento článek zaujal a pomohl vám na začátku vaší cesty za měsíčkem. I když nemáte v plánu sáhnout hluboko do mastí a olejů, stejně jako já, nebudete litovat, že si měsíček do své zahrady nasadíte. Slibuji!

Kniha receptů

U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.

Sociální sítě

Vedle tohoto webu sušímedoma.cz se se mnou můžete spojit i prostřdnictvím sociálních sítí, aktuálně na Facebooku, Instagramu a YouTube.
Ovoce

Sušené švestky

Sklidili jste už švestky? Ať už vlastní nebo od souseda, švestky, stejně jako jiné ovoce, chutnají nejlépe čerstvé. Sušené jsou také výživné a velice chutné.
Ovoce

Domácí jablečné chipsy

Domácí jablečné chipsy jsou sladkou pochoutkou, kterou si vaše rodina určitě zamiluje. Je to skvělý způsob, jak si vychutnat čerstvá jablka!