O sušení
Jak skladovat sušené potraviny
Skladování sušených potravin je pro dlouhodobou kvalitu stejně důležité jako péče a pozornost, kterou věnujete při jejich výrobě.
21.8.2023
Alena
Než se naučíte skladovat sušené potraviny, musíte pochopit největší hrozby pro kvalitu a dlouhodobou trvanlivost sušených potravin. Když to budete znát, budete moci lépe aplikovat tipy, jak skladovat sušené potraviny ve vašem domě bez ohledu na klima, ve kterém žijete.

Největší ohrožení kvality a trvanlivosti sušených potravin jsou:
VLHKOST
Sušené potraviny jsou bezpečné, protože bakterie a další patogeny nemohou přežít na potravinách, které mají malou nebo žádnou vlhkost. Pokud jídlo není pro začátek dostatečně vysušené nebo pokud je vlhkost nějakým způsobem znovu absorbována, bakterie a plísně najdou jídlo a převezmou vládu.
KYSLÍK
Kyslík nebo vzduch mohou ohrozit kvalitu sušených potravin vnášením vodní páry, podporováním růstu mikroorganismů nebo oxidací, která způsobuje žluknutí potravin bez chuti a barev.
SVĚTLO
Když světlo pronikne do jídla, může způsobit ztrátu barvy a vitamínů. Hraje také roli při oxidaci tuků, což také vede ke ztrátě chuti.
TEPLOTA
Teplé, kolísavé teploty způsobují ztráty kvality a vitamínů. V extrémních případech může také vnášet vlhkost prostřednictvím kondenzace.
ŠKŮDCI
Jakékoli zvířátko – velké nebo malé neoprávněné manipulace se sušenými potravinami může samozřejmě vést k velkým problémům s bezpečností potravin.
Vždy mějte na paměti tyto hrozby, když zvažujete nejlepší způsob skladování sušených potravin s ohledem na vaše konkrétní okolnosti. Zde jsou moje nejlepší tipy pro skladování sušených potravin. Pokud chcete skladovat velké množství potravin po dobu delší než rok, měli byste zvážit použití absorbérů kyslíku, vakuového těsnění a vytvoření prostředí s řízenou teplotou.
Pokud jste jako já a spotřebujete své sušené potraviny do jednoho roku, budete potřebovat následující.
1. PŘED USKLADNĚNÍM DOBŘE VYCHLAĎTE

Po dokončení nechte jídlo úplně vychladnout, než jej uložíte do sklenic nebo sáčků. Teplé potraviny ve skleněné nádobě způsobí kondenzaci a tato kondenzace může být potravinou snadno absorbována. Pokud dojde k přílišné reabsorpci, jídlo bude náchylné k plísním a jiným patogenům.

Dobrým pravidlem je nechat jídlo před uložením přes noc odležet a vychladnout.
2. UPRAVTE POTRAVINY PŘED USKLADNĚNÍM
Když potraviny vyjdou ze sušičky, některé kousky budou mít v sobě trochu více vlhkosti než jiné. Část této vlhkosti pohltí sušší kousky ve sklenici. Může trvat až deset dní, než se sušené potraviny ve sklenici vyrovnají a jsou stejně suché. To platí zejména pro ovoce, protože je sušené s mírně vyšším obsahem vlhkosti než zelenina nebo jiné potraviny.
Zkontrolujte proto své sušené potraviny po 10 dnech, abyste se ujistili, že jsou suché po celou dobu. Pokud zaznamenáte jakékoli známky vlhkosti, vraťte se do sušičky, uložte potraviny do mrazáku nebo ihned snězte.
3. SKLADUJTE POTRAVINY VE VELKÝCH KUSECH
Čím více budete potraviny lámat a drobit, tím větší plocha bude vystavena vzduchu a světlu. Zejména bylinky si déle zachovají chuť, pokud je budete uchovávat vcelku, než aby se rozdrobily. Zaberou více místa, ale budou chutnat lépe.
4. POUŽÍVEJTE TĚSNĚ UZAVŘENÉ NÁDOBY
Používejte nádoby, které udrží kyslík a hmyz. Poslouží skleněné dózy, plastové nádoby nebo vakuovací sáčky, které dobře těsní. Pokud máte neprůhledné nebo tmavě zbarvené nádoby, aby se světlo ještě lépe udrželo! Poslouží jakákoliv skleněná nádoba s těsně přiléhajícím víčkem, nemusíte používat zavařovací sklenice. Vakuové těsnění prodlouží trvanlivost ještě dále, ale není nutné u potravin, které budou spotřebovány během šesti měsíců až jednoho roku.
5. PŘIŘAĎTE VELIKOST NÁDOB K JÍDLU
Používejte nádoby, které odpovídají velikosti potravin, aby v nádobě zbylo jen málo vzduchu. Pamatujte, že ideální je menší vystavení kyslíku nebo vzduchu. Pokud používáte plastové sáčky, vytlačte co nejvíce vzduchu. Můžete dokonce vložit brčko do malého otvoru před utěsněním a odsát vzduch jako vakuové těsnění. Nejlepší technika je však vakuová svářečka, která pohltí kyslík na 100%.
6. DOBŘE UZAVŘETE NÁDOBY
Při používání nebo vyjímání potravin před použitím se ujistěte, že nádoby dobře uzavřete a odstraňte co nejvíce vzduchu. V případě potřeby přemístěte potraviny do menší nádoby, abyste snížili vystavení vzduchu.
7. SKLADUJTE NA SUCHÉM A TMAVÉM MÍSTĚ S KONSTANTNÍ TEPLOTOU
Ideální skladovací místo je suché, tmavé a chladné (10°C). Pokud je obtížné najít chladné místo, dalším nejlepším místem je nejchladnější místo, které můžete najít, kde teplota zůstává stejná po celý rok. Například tmavá skříň při pokojové teplotě je lepší než neizolovaná garáž, kde se teploty velmi liší.
8. UDRŽUJTE JÍDLO MIMO ZEM
Všechny restaurace a potravinářské podniky vědí, že toto je jedno z klíčových pravidel pro skladování potravin a jedna z prvních věcí, které potravinoví inspektoři hledají. Potenciál kontaminace z úniků a rozlití je příliš velký. Umístěte paletu nebo několik palet po čtyřech na podlahu, abyste udrželi věci ve výšce. Samozřejmě pokud máte k dispozici takové prostory.
9. V PŘPADĚ POCHYBNOSTÍ ULOŽTE DO MRAZNIČKY
Máte-li jakékoli pochybnosti o obsahu tuku nebo suchosti potravin, uchovávejte je pro maximální trvanlivost v mrazáku.
10. PAMATUJTE SI PRVNÍ DOVNITŘ, PRVNÍ VEN
Stejně jako ve vaší lednici a skříních je dobrým pravidlem používat nejdříve nejstarší potraviny. Při ukládání potravin přesuňte nejstarší potraviny dopředu a nejnovější ukládejte dozadu.
Kniha receptů
U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.
