Dobře usušené ovoce by mělo být vláčné a pružné, ale bez vlhkých míst. Když vezmete kousek usušeného ovoce, dejte mu chvilku, aby vychladlo, poté ho rozpulte a lehce zmáčkněte. Pokud se neobjeví žádné stopy vlhkosti na řezu, máte v rukou perfektně usušený kousek. Správně usušené ovoce obsahuje méně než 5 % vody, což je klíčový faktor pro zachování jeho kvality.
Co se týče zeleniny, ta by měla být tvrdá a pevná, bez jakýchkoliv měkkých míst. Opět, vezměte kousek usušené zeleniny, rozpůlíte ho a lehce zmáčknete. Pokud neobjevíte žádné stopy vody, můžete si být jisti, že je vaše zelenina dostatečně suchá a připravená k uskladnění.
Některé typy sušiček mají navíc funkci, která pro mě byla rozhodující při výběru vhodného modelu. Což má právě značka Ezidri. Jedná se o temperování při skončení programu sušení. V praxi to znamená, že se sušička po uběhnutí časomíry přepne do režimu udržování teploty. V případě, že není potravina dostatečně vysušená, 30 °C zajistí, aby se případná vlhkost nenatáhla zpět.
Takže pamatujte, sušení je umění a správným způsobem usušené ovoce a zelenina vám přinese radost a chuť slunce i v zimních dnech. Přeji vám mnoho radosti při sušení a výborný chuťový zážitek při konzumaci!

Kniha receptů

U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.

Sociální sítě

Vedle tohoto webu sušímedoma.cz se se mnou můžete spojit i prostřdnictvím sociálních sítí, aktuálně na Facebooku, Instagramu a YouTube.
Ovoce

Sušené KAKI

Sušení kaki je jednoduchý a efektivní způsob, jak uchovat toto chutné ovoce na dlouhou dobu. Při správném skladování mohou sušené plátky kaki vydržet až 6 měsíců nebo déle.
Ovoce

Dýňový Rollup s kokosem

Pokud si chcete užít podzimní chutě novým zábavným způsobem, vyrobte si dýňovou, ovocnou placku v sušičce. Jedná se o báječnou sladkou svačinku, kterou si děti i dospělí mohou vychutnat nejen doma.