O sušení
Jak poznám, že je ovoce správně usušené?
Jak poznat, kdy je vaše domácí usušené ovoce a zelenina dokonale suché.
23.2.2024
Alena
Dobře usušené ovoce by mělo být vláčné a pružné, ale bez vlhkých míst. Když vezmete kousek usušeného ovoce, dejte mu chvilku, aby vychladlo, poté ho rozpulte a lehce zmáčkněte. Pokud se neobjeví žádné stopy vlhkosti na řezu, máte v rukou perfektně usušený kousek. Správně usušené ovoce obsahuje méně než 5 % vody, což je klíčový faktor pro zachování jeho kvality.

Co se týče zeleniny, ta by měla být tvrdá a pevná, bez jakýchkoliv měkkých míst. Opět, vezměte kousek usušené zeleniny, rozpůlíte ho a lehce zmáčknete. Pokud neobjevíte žádné stopy vody, můžete si být jisti, že je vaše zelenina dostatečně suchá a připravená k uskladnění.

Některé typy sušiček mají navíc funkci, která pro mě byla rozhodující při výběru vhodného modelu. Což má právě značka Ezidri. Jedná se o temperování při skončení programu sušení. V praxi to znamená, že se sušička po uběhnutí časomíry přepne do režimu udržování teploty. V případě, že není potravina dostatečně vysušená, 30 °C zajistí, aby se případná vlhkost nenatáhla zpět.

Takže pamatujte, sušení je umění a správným způsobem usušené ovoce a zelenina vám přinese radost a chuť slunce i v zimních dnech. Přeji vám mnoho radosti při sušení a výborný chuťový zážitek při konzumaci!
Kniha receptů
U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.
