O sušení
Co všechno můžeme sušit?
Nejznámější sušené ovoce jsou jablka, švestky a hrušky, které známe pod názvem "křížaly". A co se týče ovoce pěstovaného u nás, nemohu zapomenout na meruňky, broskve, třešně a višně, které se skvěle hodí do různých ovocných směsí.
21.2.2024
Alena
Ale možností je mnohem a mnohem více.
Miluji např. sušení drobného ovoce, jako jsou maliny, jahody, rybíz a angrešt. Tyhle lahůdky se nejlépe suší v podobě ovocných placek, kterým se také říká ovocná kůže. A abych trochu oživila chuť, používám do svých ovocných mixů banány, kiwi, pomeranče a ananasy. Takže suším po celý rok, i když zrovna není sezóna místních surovin.
A co zelenina? Známe ji ve formě polévkové směsi – mrkev, petržel, celer, obohacené o sušenou nať libečku a petržele. Ale také můžeme sušit květák, hrášek, a dokonce i kapustu.
Jsem velikou fanynkou sušených rajčat, která se skvěle hodí k nakládání do olivového oleje. Z rajčat mohu připravit i rajčatové placky, které jsou skvělou specialitou ve studené kuchyni.

V poslední době jsem se hodně začala věnovat i sušení masa.
Ovoce a zelenina se suší velice snadno, avšak maso potřebuje vyšší teplotu než většina ovoce a zeleniny, takže pokud chcete připravovat jerky, nebo jiná sušená masa, výběr dobré sušičky je nutností. Jerky lze vyrobit z jakéhokoli libového masa, mým favoritem je krůtí maso, nicméně hovězí je tradiční. Velice ráda používám i směs některých mletých mas a ryb.

Výběr správného kusu masa k úpravě je velmi důležitý.

V knize Sušíme doma, je popsáno, jak postupovat při výběru masa i při jeho sušení.
Objevila jsem novou vášeň v sušení bylinek a koření pro léčivé čaje. Květiny se také dají sušit pro aranžování, případně pro kreativní tvoření svíček apod.
Ale to není vše! Suším prakticky vše, co mi přijde pod ruce.


Výsledkem jsou zeleninové chipsy, ovocné a zeleninové placky, RAW strava pro vitariány, bezlepkové pečivo, sušenky, bonbony, rolády z ovocných placek a nízkokalorická dietní jídla. A nejen pro nás, ale i pro naše mazlíčky.

Umožňuje mi to připravit pro mou rodinu ty nejlepší, dietní, levné, zdravé a kvalitní pochutiny. A co je úžasné, můžu snadno sušit různé druhy potravin najednou, aniž by se jejich chutě mísily. Takže si můžu sušit bylinky, houby, ovocné placky, zdravé domácí müsli nebo třeba právě koupené banány, které jsem našla ve slevě.


Používám sušičky Ezidri, mají totiž možnost sušit ovocné a zeleninové placky na fóliových miskách, které v běžných zavařovačkách vydrží skladované až 2 roky.
Pokud máte nějaké místo navíc, můžete na jedno síto dát třeba nakrájené maso pro vašeho pejska, na další síto rajčata nebo jablečnou placku se skořicí z jablek, které už nikdo nechce
jíst. A pokud máte větší zahradu nebo milujete zdravé pamlsky, můžete jednoduše rozšířit počet sít k sušení až na 30. Na jednom sítu tak může uschnout až 1kg ovoce.

Kniha receptů
U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.
