Maso
Losos Gravlax sušený
Pokud jste nikdy neměli to potěšení jíst sušeného lososa, tak tento recept si doslova zamilujete. Tento recept není jen nádherným středobodem každého stolu, ale dá se použít i jako svačina na cesty.
30 min.
8-10 hod.
60-65 °C
2 porce
Alena

Maso
Losos Gravlax sušený
Pokud jste nikdy neměli to potěšení jíst sušeného lososa, tak tento recept si doslova zamilujete. Tento recept není jen nádherným středobodem každého stolu, ale dá se použít i jako svačina na cesty.
30 min.
8-10 hod.
60-65 °C
2 porce
Moje verze obsahuje koření a červenou řepu, což dodává rybě zemitou sladkou chuť a nádherný fialový odstín. Gravlax není syrový, ale není ani vařený. Je to sušený losos vyrobený ze soli, cukru, kopru a v tomto receptu se spoustou nastrouhané řepy. Existuje mnoho různých způsobů, jak ošetřit maso. Někteří lidé používají nakládání, uzení nebo sušení.
Technicky je tento recept na ryby, který se konzumuje v syrovém stavu. Způsob, jakým jsem připravila tento recept já, a použité ingredience jsou to, čím dělá bezpečné konzumovat rybí maso i tímto způsobem. Ve skutečnosti to byl původně způsob, jakým severští lidé skladovali ryby na delší dobu bez přístupu k lednici.
Postup přípravy
Krok 1
Začněte přidáním nastrouhané červené řepy, červeného pepře, koriandru, kopru, citronové kůry, krupicového cukru a mořské soli do velké mísy. Vše dokonale promíchejte.
Krok 2
Polovinu směsi dejte na dno talíře, či zapékací mísy. Lososa položte kůží dolů a přidejte zbývající směs z červené řepy a rovnoměrně rozetřete na lososa tak, aby byl celý zakrytý. Pevně zabalte do plastové fólie.
Krok 3
Navrch položte něco plochého a těžkého, abyste to zatížili. To pomůže cukru a soli dělat svou práci tím, že vytáhne vlhkost z lososa. Necháme 1- 2 dny vytvrdit v lednici.
Krok 4
Po vytvrzení lososa rozbalte a pod tekoucí vodou smyjte směs z červené řepy. Osušte papírovými utěrkami.
Krok 5
Lososa dejte buď přímo na síto sušičky, nebo použijte fóliovou misku.
Krok 6
Celková doba sušení záleží na tloušťce masa, nicméně 8 hodin při 65°C je tak akorát.
Krok 7
Pomocí velmi ostrého nože nakrájejte na tenké proužky.