Zelenina

Dýňové lupínky

Dýňové lupínky jsou perfektní k večernímu filmu nebo jako zdravá svačinka. Křupavé, chutné a plné vitamínů – ideální snack pro každou příležitost.


15 min.

10 hod.

65 °C

4 hrsti

Ingredience

Dýně hokaido
1 ks
Olivový olej
2 lžíce
Kajenský pepř
2 lžičky
Sůl
2 lžičky
Česnek sušený
1 lžička

Galerie

Tyto slané dýňové chipsy jsou mojí oblíbenou svačinkou, kterou už nějakou dobu dělám. Měla jsem v úmyslu udělat tutoriál, ale nikdy jsem se k tomu nedostala, až teď. Je to perfektní alternativa k bramborovým lupínkům. Možná udělám i sladkou verzi a recept si určitě spolu užijeme!

Postup přípravy

Krok 1
Dýni rozkrojte na půl. Vydlabejte nejlépe lžící všechna semínka i dužinu. Používám naběračku na zmrzlinu, ušetřím si tak čas při úklidu.
Krok 2
Dále rozkrojte dýni na čtvrtky a následně na tenké plátky. Mandolína je v tomto případě skvělým pomocníkem.
Krok 3
Nyní je čas dát vašim dýňovým chipsům chuť!! Ty své jsem ochutila olivovým olejem, kajenským pepřem, solí a česnekovým práškem.
Krok 4
Vše dokonale promíchejte (nejlépe ručně stručně) a ujistěte se, že jste dýni opravdu dobře obalili směsí koření. Možná budete muset zdvojnásobit směs koření, pokud budete připravovat dýňové lupínky z větší dýně, či tykve.
Krok 5
Nechejte alespoň 2 hodiny marinovat. Naskládejte všechny plátky na síta.
Krok 6
Sušičku zapněte na 65°C a sušte cca 10 hodin, nebo dokud nebudou křupavé, jak je mám ráda já :-).