Zde je návod, jak sušit zeleninu, která je ideální pro zimní polévky a dušená jídla.
Sušení potravin může ušetřit spoustu peněz a je to můj preferovaný způsob, jak uchovat další zahradní zeleninu. Ráda si také koupím ovoce a zeleninu navíc, když jsou v akci v potravinách a vysuším přebytky.
Sušené potraviny zabírají mnohem méně místa a mají velmi dlouhou trvanlivost ve srovnání s běžným zavařováním. Dehydrovaná zelenina je ve skutečnosti chutnější než originál. Miluji dělat zeleninovou polévku ze sušené zeleniny.
Zelenina by měla být před sušením blanšírována. Tím se zabrání změně barvy a nemocem přenášeným potravinami. Chcete-li zeleninu blanšírovat, nejprve ji omyjte a vařte 3 minuty, poté odstraňte z ohně a ponořte do ledové vody. To zpomaluje enzymatický proces. Cibule, česnek, paprika a bylinky nepotřebují blanšírovat.
A jak poznáte, že je zelenina dehydratovaná? Měl by být křehký pouze s 10% vlhkostí. Usušenou zeleninu skladujte ve vzduchotěsných nádobách, aby potraviny neabsorbovaly vlhkost ze vzduchu.
Jejich skladování na tmavém místě zachovává obsah vitamínů v potravině. Ráda používám kyslíkové balíčky v uzavřených zednických nádobách k uchovávání sušených potravin. Sušené potraviny – pokud jsou udržovány v suchu – zůstávají poživatelné prakticky navždy.
PROČ DEHYDRATOVAT VS. KONZERVOVÁNÍ NEBO MRAŽENÍ?
1. sušení nestojí skoro nic
2. jídlo je chutnější
3. je to jednodušší
4. trvá to méně času
5. skladuje se po delší dobu
6. zabírá méně místa
Existují desítky a desítky různých potravin k dehydrataci. Zde se podíváme na 5 nejlepších sušených zelenin pro zimní polévky.
Když je budete mít po ruce spolu s bylinkami, můžete připravit širokou škálu zimních polévek.
CIBULE
Oloupejte a nakrájejte cibuli na kroužky 1cm. Umístěte cibuli na síta sušičky. Uspořádejte je do jedné vrstvy a zajistěte cirkulaci vzduchu. Sušte po dobu 12 hodin. Pokud má vaše sušička termostat, nastavte jej na 65° C, dokud cibule nezkřehne.
ZELENÉ PAPRIKY
Odstraňte semínka a blány a poté nakrájejte na tenké proužky nebo kostky. Umístěte papriky na síta, popř. síťky a nastavte sušičku na 60° C. Sušte po dobu 4–10 hodin, abyste zcela vyschli. Zkontrolujte každých pár hodin.
MRKVE
Mrkev oloupeme. Odřízněte vršky mrkve. Mrkev nakrájejte na 1 cm kolečka.
Naplňte síta sušičky kolečky mrkve. Pokuste se ponechat mezi kolečky mrkve trochu místa, aby mohl dobře proudit vzduch.
Zapněte jej na 50° C a sušte je 6 až 12 hodin.
Zkontrolujte je po šesti hodinách a poté každé dvě hodiny. Měly by být suché, kožovité a křehké, když jsou správně dehydratované.
BRAMBORY
Kartáčujte zvenku kartáčem na zeleninu, abyste odstranili nečistoty. Brambory krájejte na kolečka o tloušťce 0,5 cm. Kolečka brambor rozložte na síta sušičky. Ujistěte se, že se nepřekrývají. Nastavte sušičku na 60 °C. Dehydratujte asi 12 hodin, nebo dokud nebudou křupavá.
ZELENÉ FAZOLE
Jemně omyjte čerstvé zelené fazolky. Odstřihněte konce. Blanšírujte v malém množství vroucí vody asi 3 minuty.
Uspořádejte zelené fazole na síta sušičky jednu vedle druhé, aby měli okolo sebe dostatek místa, opět se nesmí nepřekrývat. Nastavte teplotu mezi 50 °C a 60 °C (nebo podle pokynů vaší sušičky potravin). Sušte je 6-8 hodin.
Zelené fazolky budou při sušení tuhé a křehké.

Kniha receptů

U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.

Sociální sítě

Vedle tohoto webu sušímedoma.cz se se mnou můžete spojit i prostřdnictvím sociálních sítí, aktuálně na Facebooku, Instagramu a YouTube.
Zelenina

Okurkové lupínky

Pěstujete okurky a hledáte způsob, jak je spotřebovat? Naučte se dělat okurkové lupínky se solí a octem. Je to zdravá, chutná svačina a skvělý způsob, jak využít hojnost okurek.
Zelenina

Nakládaná sušená rajčata v oleji

Tak se hlásím po odmlce po krááásné dovolené s dalším receptem. Protože nám dozrálo hodně rajčat, některá jsem nasušila a naložila do oleje.