Tyto potraviny nikdy nedehydratujte:
AVOKÁDO
Avokádo je vynikající, a navíc je plné živin. To je důvod, proč ho lidi tolik milují! Bohužel, avokádo by se nemělo dehydratovat, protože má velmi vysoký obsah tuku a špatně drží. Vysoký obsah tuku je u ovoce nebo zeleniny neobvyklý – sušením nejenže vznikne kožovitý a nechutný konečný produkt, ale také se velmi rychle kazí.
Je známo, že dehydratované avokádo velmi brzy žlukne. Čerstvé avokádo každopádně chutná nejlépe.
OLIVY
Olivy mohou být dehydratované, ale ve skutečnosti k tomu není žádný dobrý důvod. Sušené olivy nechutnají nejlépe a také nevydrží tak dlouho.
ŠŤÁVY
Upřímně si nejsem jistá, proč byste chtěli dehydratovat tekutinu, ale věřte mi, že se na to lidé ptají docela pravidelně!
Chcete-li uchovat šťávu nebo sodu pro pozdější použití, nejlepší volbou bude plechovka. Můžete je také zmrazit. To vám umožní použít je později, aniž byste se museli starat o chlazení.
KOŘENÍ Z OBCHODU
Možnost mít doma hotový kečup, aniž byste ho museli chladit, zní lákavě, ale není to dobrý nápad.
Měli byste se pokusit vyhnout dehydrataci koření z obchodu (nebo opravdu čehokoli jiného, které obsahuje mnoho konzervačních látek nebo přísad), protože mají tendenci být naplněné chemikáliemi, tuky, cukrem a jinými přísadami bez přísad. Ty mohou shodit chemii vašeho jídla a znesnadnit jejich účinné a bezpečné odvodnění.
MASTNÉ MASO
Nesnažte se ve vaší sušičce dehydrovat žádné maso, které není libové. Dehydrují dobře, ale bude vám trvat věčnost, než je vysušíte. Tuk v mase často způsobí, že se stejně pokazí už za pár týdnů. Libovější kusy masa, jako je krůtí a zvěřina, se suší velice snadno. Je to skvělý způsob, jak udělat jerky!
MÁSLO
Stejně jako u tučného masa je máslo další položkou, kterou byste neměli dehydratovat, protože obsahuje příliš mnoho tuku. Obsah tuku zabraňuje účinnému odvodnění másla.
Můžete si koupit komerčně konzervované práškové máslo, které, i když není úplně přírodní, bude lepší využití vašeho času a peněz, než když se budete snažit používat na máslo svou sušičku.
MLÉKO
Někdy můžete dehydratovat odtučněné nebo jednoprocentní mléko, ale může to být problém. V době, kdy mléko vystavíte vysokému teplu v sušičce, stejně často ztratíte velkou část jeho nutriční hodnoty. Kupte si raději sušené mléko v obchodě.
Vejce
Možná nad tím kroutíte hlavou, ale nedoporučuji dehydratovat vejce. Ano, můžete si koupit vajíčka v prášku a jsou skvělá. A ano, spousta lidí také suší vejce. Důvod, proč to nedoporučuji, je ten, že použití vajec může být později náročné. Pokud je dokážete vysušit, když jsou žloutky rozlámané a rozmíchané (ve směsi podobné kaši), můžete dosáhnout dobrých výsledků. Když vejce sušíte nebo zmrazíte tímto způsobem, obvykle je lze později sníst jako míchaná vejce.
Nebudete však moci dehydratovat vejce pro použití v omeletě, nebo v jiných snídaňových pokrmech. Také budete mít problém je použít ve většině receptů na pečení.
Jen mějte na paměti, jak budete chtít vejce použít, pokud se přeci jen rozhodnete pro sušení, protože to nakonec nemusí stát za váš čas.
SÝR
Sýr můžete dehydrovat, ale je potřeba na to být extrémně opatrný (osobně bych to neriskovala). Stejně jako avokádo, maso a máslo má sýr hodně tuku. Rychleji to žlukne a podle mě se to nevyplatí.
Kupte si práškový sýr, pokud je to opravdu to, co chcete – nebo zvažte, zda jej místo toho strčit do mrazáku.
LISTOVÁ ZELENINA
Listovou zeleninu můžete zpracovat v sušičce, ale měli byste ji nejprve blanšírovat nebo napařit. Tímto způsobem si zachovají svou barvu a všechny své minerály a vitamíny.
CO MÍSTO TOHO SUŠIT?
Pokud se po přečtení o všech potravinách, které nelze dehydratovat, cítíte trochu opuštěně, nebojte se – seznam potravin, které můžete dehydratovat, je mnohem delší. Stále máte spoustu možností!
Některé dobré možnosti zahrnují luštěniny jakéhokoli druhu, citrusové plody, zelí, mrkev, cibuli, tykev, cuketu, rajčata a hrušky. Můžete také dehydratovat kapustu, jablka, třešně, broskve, hroznové víno, rebarboru, maliny a brusinky.
Jedno z mých oblíbených jídel na sušení? Brambory! Není nic chutnějšího než domácí bramborové lupínky – navíc můžete k výrobě domácí bramborové kaše použít i dehydrované brambory.
Vědět, které potraviny jsou bezpečné (a nejlepší) k sušení, vám nakonec přinese trocha zkušeností a praxe. Jak budete potraviny častěji sušit, pravděpodobně zjistíte, které potraviny se v sušičce nejlépe udrží – a které je lepší nechat v mrazáku nebo čerstvé.