Maso

Domácí BILTONG

Biltong má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah sacharidů a z tohoto důvodu se stal zdravým a oblíbeným občerstvením mezi paleo a keto komunitou, návštěvníky posiloven a turisty.


30 min.

30-40 hod.

35 °C

7 kusů

Ingredience

Hovězí maso
2 kg
Ocet
250 ml
Celý peř černý
2 lžíce
Koriandr celý
0,5 hrnku
Mořská sůl
2 lžíce
Paprika sladká
2 lžičky

Galerie

Obecně se směs koření skládá z koriandru a černého pepře, ale jak biltong rostl na popularitě, vyvíjely se variace v ingrediencích a chuťových profilech. Nyní je běžné vidět ve směsi přísady, jako je worcestrová omáčka, hnědý cukr, paprika, česnekový prášek, cibulový prášek, chilli a další koření.
VÝBĚR MASA:
Historicky se k výrobě biltongu používá mnoho různých druhů masa divoké zvěře, ale zdaleka nejoblíbenějším masem k použití je hovězí, protože bude vyhovovat většině chutí. Srnčí maso je také dobrou volbou díky své štíhlejší kvalitě. Ať už si vyberete cokoli, platí standardní faktory řezu, stárnutí a obsahu tuku a ovlivní váš biltong stejným způsobem.

Postup přípravy

Krok 1
VOLITELNÉ DOCHUCENÍ: Worcesterová omáčka, česnekový prášek, kajenský pepř, mleté chilli, chilli vločky nebo směs koření peri peri, třtinový cukr.
Krok 2
Semínka koriandru opečte na suché pánvi na středním plamenu, dbejte, aby se semínka opekla rovnoměrně (asi 2 minuty) a poté je nechte vychladnout.
Krok 3
Semena rozdrťte v hmoždíři s tloučkem, nebo mlýnkem na koření. Při mletí semena nepřeměňujte na jemný prášek. V ideálním případě by měla být konzistence mletí převážně prášková s několika kousky slupek semen, které by v něm zůstaly.
Krok 4
Do mísy nasypte mleté koření, přidejte papriku, sůl a další volitelné koření a dobře promíchejte. Odstavíme a připravíme maso.
Krok 5
Ostrým nožem podle zrna masa nakrájejte na silné plátky.
Krok 6
Pro marinování masa zvolte velkou nekovovou nádobu. (použila jsem keramickou misku na lasagne). Třetinu kořenící směsi si nechejte na vklepání do masa, než ho zavěsíte na háčky. Já použila drátky.
Krok 7
Část koření nasypte na dno nádoby. Proužky masa položte v jedné vrstvě. Vršek polijte čtvrtinou polévkového octa. Maso ještě posypejte kořením. Položte další vrstvu masa a poté postup opakujte, dokud nedojde směs koření a ocet.
Krok 8
Čistýma rukama otáčejte a třete proužky masa, dokud nebudou důkladně obaleny a dejte do lednice ztuhnout asi na 3 hodiny. Čím déle to necháte, tím více maso absorbuje. Pokud dáváte přednost výraznější chuti, dejte mu více času.
Krok 9
Vyjměte maso z nádoby, osušte kuchyňskými utěrkami a dejte pozor, abyste neodstranili příliš mnoho koření. TIP: Proužky masa obalte ve zbývající směsi koření.
Krok 10
Přidejte háček na nejtlustší konec každého pruhu masa. Nyní jste připraveni pověsit své biltongové proužky k sušení. Distančních sít jsem použila 8, aby mělo maso dostatek místa.
Krok 11
Při zavěšování masa se ujistěte, že jsou proužky rovnoměrně oddělovány v celé sušičce. Je důležité, aby se proužky masa nedotýkaly navzájem ani stran či dna sušičky. Jakmile dokončíte zavěšení masa, jednoduše umístěte víko na sušičku.
Krok 12
Nastavte teplotu na 35 °C a čas na 30 hodin. Délka schnutí se může lišit v závislosti na tloušťce plátků a vlhkosti vzduchu. Po vysušení se biltong zmenší přibližně o polovinu.
Krok 13
Jakmile bude Biltong dostatečně vysušený, nakrájejte jej ostrým nožem na tenké plátky.