Lilek
Když si vzpomenete na lilek, co vás napadne? Pro většinu je to tmavě fialová zelenina ve tvaru tykve (jako emotikony). Ale svět lilku je ve skutečnosti poměrně rozsáhlý a různá jídla vyžadují různé variace! A když jsem si to uvědomila, věděla jsem, že musím rozšířit své dovednosti v oblasti sušení lilku.
Lilky jsou ovoce, které rádo předstírají, že jsou zeleninou.
Jsou všestranné, skvěle nahrazují maso a dokážou absorbovat velké množství omáček a chutí. Jo a jsou super nízkokalorické.
Zajímavost:
Proč jim vlastně říkáme lilky? Dřívější odrůdy byly bílé, takže ve skutečnosti připomínaly vejce visící z rostliny. Eggplant.
Jak vybrat dokonalý lilek:
Lilky jsou obecně dostupné po celý rok, přičemž hlavní sezónou je pozdní léto. Vybírejte lilek s hladkou, nezakalenou slupkou. Malé a středně velké budou mít lepší, sladší chuť, méně semínek a jemnější slupku.