Houby

Houbové JERKY

Pro přípravu sušených hub v podobě JERKY je na výběr velké množství hub, nejpoužívanější jsou Portobello, hlíva královská a shiitake.


30 min.

5 hod.

70 °C

2 porce

Ingredience

Žampiony Portobello
250 g
Sójová omáčka
1 dl
Jablečný ocet
2 lžičky
Olivový olej
1 lžíce
Třtinový cukr
1 lžíce
Paprika uzená
1 lžička
Mletý černý pepř
1 špetka
Česnekový prášek
1 lžička
Chilli vločky
1 špetka
Petržel hladkolistá
1 hrst

Galerie

Stejně jako u klasického sušeného masa můžete přidat mnoho dalších příchutí; houby jsou velmi dobré při nasávání marinád. Kombinujte základní věci, jako je sezamový olej nebo olivový olej, sladkost můžete přidat v podobě třtinového cukru, nebo javorového sirupu, kyselost za pomocí jablečného octa. Můžete použít i něco speciálního, jako je tekutý kouř nebo uzená Shyu (sójová omáčka).

Postup přípravy

Krok 1
Houby dejte do misky se studenou vodou, abyste je očistili. Rukama je jemně promíchejte a zbavte je všech nečistot. Špína bude vidět, jak pomalu klesá na dno misky. Vyjměte je na čistou utěrku a jemně otřete do sucha.
Krok 2
Kloboučky hub můžete buď nakrájet, nebo natrhat. Dle mého názoru je lepší houby nakrájet, budou se sušit rovnoměrně. Mějte na paměti, že houby se při sušení zmenší o 40 až 50 %.
Krok 3
V misce nebo vakuovacím sáčku dohromady smíchejte sójovou omáčku, jablečný ocet, olivový olej, třtinový cukr, uzenou papriku, černý pepř, česnekový prášek, chilli vločky a nasekanou petržel. Poté přidejte houby a důkladně s marinádou promíchejte. Dejte do lednice alespoň na 30 minut nebo na 24 hodin.
Krok 4
Jednotlivé plátky hub skládejte přímo na sušící síta a sušte při teplotě 70 °C asi 5 hodin.
Krok 5
Jakmile budete mít jerky hotové (vláčné), nechte je úplně vychladnout.
Krok 6
Nejlepší způsob jak uchovat sušené houbové jerky, je ve vzduchotěsné nádobě, nejlépe mimo sluneční světlo. Pokud je plánujete uchovat déle, doporučujeme je dát do lednice.