Zelenina
Batátové chipsy
Batáty, neboli sladké brambory, které nahrazují v tropických oblastech brambory klasické. Oproti našim bramborám mají více cukru i škrobu. Proto se z nich dá vyrábět i mouka, či zdravé chipsy.
20 min.
6-8 hod.
55 °C
4
Alena

Zelenina
Batátové chipsy
Batáty, neboli sladké brambory, které nahrazují v tropických oblastech brambory klasické. Oproti našim bramborám mají více cukru i škrobu. Proto se z nich dá vyrábět i mouka, či zdravé chipsy.
20 min.
6-8 hod.
55 °C
4
Pokud máte rádi klasické bramborové chipsy a chcete změnu, vyzkoušejte tyto křupavé lupínky ze sladkých brambor se zajímavou sladko- pikantní chutí. Zdravý snack nejen k televizi si můžete připravit i s rozmarýnem, medvědím česnekem, zkrátka s kořením, které máte rádi.
Postup přípravy
Krok 1
Batáty umyjte a velmi ostrým nožem , nebo na mandolíně nakrájejte na co nejtenčí plátky.
Krok 2
Nakrájené plátky dejte do mísy, přidejte olivový olej, med, sladkou papriku, kajenský pepř i sůl a vše důkladně promíchejte. Snažte se, aby byl každý lupínek obalený směsí s kořením, proto se nebojte použít ruce.
Krok 3
Batátové lupínky skládejte jeden vedle druhého, nejlépe aby se nedotýkaly. Bude kolem nich proudit vzduch rovnoměrně.
Krok 4
Sušičku zavřete, nastavte teplotu na 55°C a čas na 6 hodin.
Krok 5
Hotové lupínky, poznáte podle toho, že budou plátky dokonale suché a křupavé.
Krok 6
Skladování zeleninových chipsů je jednoduché. Stačí je zavřít do uzavíratelného sáčku nebo do uzavíratelné nádoby. Pokud máte k dispozici vakuovou svářečku, určitě ji použijte.