O sušení
Jak sušit křížaly v sušičce?
Ráda bych se s vámi podělila o základní tipy na sušení křížal z jablek. Sušené jablečné plátky se suší od pradávna a naše babičky tak uchovávaly úrodu jablek na zimu. Jsou ale také velmi zdravým snackem, který si můžete kdykoli připravit doma.
10.4.2024
Alena
Na rozdíl od našich předků, kteří je sušili na sítech na sluníčku nebo na půdě, nám významně pomůže právě kvalitní sušička na ovoce. Jednak budou křížaly rychleji hotové, a také mnohem rovnoměrněji usušené. Ale hlavně, a to bych chtěla zdůraznit, zachovají si významné množství vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.
Proč? Vitamíny jsou totiž velice citlivé na vysokou teplotu, světlo a vzdušný kyslík. Proto je důležité, aby sušička měla neprůhledná síta, regulovatelnou teplotu a kvalitní rozvod vzduchu. To například typy s ventilátorem ve víku nezajistí.

Před sušením je důležité jablka pořádně umýt. Krájení na plátky mi zásadně usnadňuje kráječ a loupač jablek EZIDRI, https://www.ezidri.eu/krajec-a-loupac/, který jsem nedávno objevila. Jablka na křížaly nejen naporcuje na stejně silné plátky, ale zároveň je oloupe a vykrojí jadřinec. Pokud máme raději křížaly se slupkou, není problém loupání nepoužít.

Kdybyste chtěli zabránit nepěknému zhnědnutí plátků jablek, můžete je ponořit cca na 2 min. do vody s citrónovou šťávou nebo octem. Na 1 l vody použijeme šťávu ze dvou citrónů nebo 1 lžíci octa. Po vyjmutí je necháme okapat.
Teď, když máme připravené krásné plátky jablek, pojďme na samotný proces sušení. Křížaly v sušičce jsou rychlé a jednoduché na přípravu. Stačí je posypat skořicí a rozmístit plátky na sušících platech. Někdy je ještě vylepším a pokapu je medem. Potom nastavte na sušičce teplotu na 60 °C a sušte asi 5–6 hodin.
Křížaly jsou připraveny, když jsou suché na dotek, ale stále měkké a pružné. Při sušení si můžete užít nádhernou vůni jablek, která se šíří po celém bytě, což vytváří úžasnou atmosféru. Správně usušené ovoce obsahuje méně než 5 % vody. Můžeme to otestovat tak, že necháme kousek vychladnout, rozpůlíme ho a zmáčkneme. Na řezu se nesmí objevit stopy vlhkosti.
Můj oblíbený okamžik je, když mohu ochutnat čerstvé křížaly, které jsem připravila sama. Tento domácí recept na křížaly je nejen snadný, ale je také zdravou alternativou k průmyslově vyráběným sušeným plodům. Přidávejte do svých křížal různé koření podle vlastní chuti a objevujte nové kombinace chutí.
Doufám, že tento průvodce sušením křížal v sušičce vás inspiruje k vlastní kreativitě v kuchyni. Přeji vám hodně radosti při přípravě těchto lahodných a zdravých dobrot!

Kniha receptů
U nakladatelství CPress mi vyšla kniha plná receptů na sušení, návodů a tipů, jak správně v domácích podmínkách sušit a skladovat potraviny.
