Maso
Lososové JERKY
Díky této delikátní marinádě je losos křehký a já jsem zatím neochutnala lepší recept! Losos má lehkou rybí chuť s příjemným kouřovým a slaným závěrem. Prostě perfektní!
20 min.
6-8 hod.
60 °C
4 porce
Alena

Maso
Lososové JERKY
Díky této delikátní marinádě je losos křehký a já jsem zatím neochutnala lepší recept! Losos má lehkou rybí chuť s příjemným kouřovým a slaným závěrem. Prostě perfektní!
20 min.
6-8 hod.
60 °C
4 porce
Losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin a bílkovin, stejně jako řady vitamínů a minerálů. Pokud máte rádi lososa, možná už víte, že nejste omezeni způsoby jeho přípravy. Moje rodina ho miluje grilovaný nebo pečený s čerstvými bylinkami, ale našla jsem i jiný způsob, který funguje opravdu dobře. Stejně jako tradiční hovězí jerky si také můžete vzít pár čerstvých filetů z lososa a proměnit je v jerky, jako sladkou a slanou svačinku na cestách.
Postup přípravy
Krok 1
Filety lososa nakrájejte na 4 stejné části, po šířce. Otočte každou část o 90 stupňů a nakrájejte podélně na tloušťku asi 0,5 cm. Jehlovými kleštěmi odstraňte špendlíkové kosti. Nekrájejte kostěné části blízko středu filetu. Je čistě na vás, zda kůži odstraníte, či nikoli.
Krok 2
Míchejte sójovou omáčku, třtinový cukr, worcesterskou omáčku, mandarinkovou šťávu, černý pepř, tekutý kouř a Tabasco ve skleněné nebo nerezové misce, dokud se marináda dobře nepromíchá. Vložte lososa do marinády a ujistěte se, že je pokrytý každý proužek. Mísu zakryjte a dejte na 4 hodiny do chladu.
Krok 3
Vyjměte lososa z misky a pomocí cedníku vypusťte tekutinu. Osušte lososa pomocí papírových utěrek.
Krok 4
Vložte každý proužek lososa na síto sušičky. Nastavte teplotu na 60°C, časovač na 6 –8 hodin. Pečlivě zkontrolujte (propečenost), pokud se vám to nebude zdát usušené, sušičku nechejte jet dál.